Afbeelding
Foto: Hans BUskes

Louter toplocaties (én Delft) in een mindmap

DELFT - Zoek de vreemde eend in de bijt: Son en Breugel, Delft, Haarlemmermeer, Zoeterwoude, Zwolle. Antwoord: Delft, want die staat niet in de top 10 van economisch best presterende gemeenten. Het Delftse Bureau Louter zette alle economische toplocaties op 'n rij. Mindmapgoeroe Hans Buskes mindmapte ze tot enkele conclusies.

Welke gemeente levert de beste economische prestatie per 1.000 inwoners? Bureau Louter heeft daarvoor gekeken naar aantal arbeidsplaatsen en spreiding over sectoren, aantal startups en naar aanwezigheid van gebieden waar veel geld wordt verdiend. Buskes: "En wat blijkt? Delft staat op 97, ver achter 't rijtje genoemde steden. Of stadjes – óók Rijswijk scoort beter. Haarlemmermeer staat op 1, met dank aan banenmotor Schiphol."
-Uhm, toegevoegde waarde – wat is dat?
"Huh?, logisch: de waarde die 'n gebied toevoegt. Een econometrist zou zeggen: de omzet die een gebied haalt minus de daarvoor aangekochte goederen en diensten."
-Econometrist – váág… Maar goed, hoe bepaalt zo iemand die toegevoegde waarde?
"Peter Louter van Bureau Louter legde mij het als volgt uit: je trekt in 'n stad cirkels van één vierkante kilometer groot – zeg maar ter grootte van een postcodegebied van 4 cijfers en één letter. Je becijfert wat dit gebied economisch toevoegt qua bedrijven, winkels, horeca, dienstverlening en zo meer. En ja, Delft heeft zo'n gebied met toegevoegde waarde: de binnenstad. Maar het moet wel 189 andere locaties voor zich dulden, zoals de Stationsbuurt in Rijswijk."
-Oké, de TU-campus dan. Zoals je weet, YES!Delft staat in de EU top 5 van beste broedplaatsen voor startups.
"Interessant. Maar is zo'n broedplaats ook 'n plek met veel arbeidsplaatsen? Wordt daar het grote geld verdiend? De TU-campus staat economisch gezien op plek 106 en laat daarmee alleen die van Enschede achter zich."
-Oei, dat valt tegen. Zijn er verzachtende omstandigheden voor Delft?
"Jawel. Als je per vierkante kilometer meet, is in Delft bedrijvigheid nergens zodanig geconcentreerd dat je hoog kunt scoren. Technopolis heeft potentie, maar is nog in opbouw. Een ander probleem voor Kennisstad Delft is, dat er te weinig ruimte is om kennis te máken. Te veel kantoorruimte, te weinig maakruimte. Delfts rapportcijfer voor de maakindustrie is een 5,5. Het risico is dat startups die YES!Delft ontgroeien – en dat gebeurt natuurlijk snel op zo'n top-broedplaats – de vleugels uitslaan buiten Delft."
-Nu je toch rapportcijfers uitdeelt: waarin is Delft wél het beste jongetje van de klas?
"Qua arbeidsplaatsen binnen kennisdiensten, onderwijs, ict-startups en zakelijke dienstverlening, scoort Delft 8 of hoger, tot zelfs een 10 voor arbeidsplaatsen binnen onderwijs. Delft mag op deze aspecten de beste leerling van de klas zijn, het wordt wél tijd om van die kenniseconomie eens 'n échte banenmotor te maken. En optrekken in regioverband is prachtig, maar bedrijf tegelijkertijd citymarketing om te voorkomen dat je economisch het onderspit delft tegen Den Haag, Rotterdam, Leiden én zelfs Rijswijk."
Het onderzoek Toplocaties stond vorige week in Elsevier, waarin Delft niet voorkwam. Met deze mindmap richt Buskes zich juist op de positie van Delft. Meer informatie op www.bureaulouter.nl.