Afbeelding
Foto:

Janelle Moerman

Janelle Moerman (44) groeide op in Delft, werkte jarenlang in de journalistiek, maakte later een overstap naar de museale wereld en begon begin dit jaar als directeur van Museum Prinsenhof Delft.

1. Waarom wilde je op het Sint Agathaplein worden gefotografeerd?
"Ik kom graag op dit prachtige plein: de poort naar de binnenstad en één van de mooiste plekjes van Delft. Daarnaast ben ik er trots op dat ik directeur van Museum Prinsenhof Delft ben, dus wilde ik graag het museum op de achtergrond."

2. Hoe kijk je terug op je eerste half jaar als directeur?
"In korte tijd heb ik heel veel mensen leren kennen. Ontzettend leuk. Verder vind ik het heel fijn om me in een nieuwe werkomgeving te bevinden."

3. Waaraan is te zien dat jij directeur bent?
"M'n voorganger Patrick van Mil heeft dit museum heel goed in de etalage gezet. Die lijn wil ik doorzetten, maar er ook andere accenten aanbrengen. Denk daarbij aan samenwerking met andere partijen in de stad. Zo zijn we met de TU Delft in gesprek over een living lab waar Delfts blauw centraal staat."

4. Wat doe je in je vrije tijd?
"Ik heb drie kinderen. Die zitten alle drie op hockey, dus ik sta regelmatig langs de lijn om hen aan te moedigen. Ik vind het fijn met vrienden en vriendinnen af te spreken en lekker te eten. Ik lees graag Nederlandse en Engelse literatuur en hou enorm van reizen. Het liefst verre reizen met m'n gezin. Verder bezoek ik graag andere musea en kom ik enkele keren per week in de sportschool."

5. Waar kun je je aan irriteren?
"Ik ben weleens wat ongeduldig. Vanuit m'n enthousiasme wil ik weleens sneller stappen maken dan mogelijk is. Inmiddels heb ik gelukkig wel geleerd dat, als je van A naar B gaat, dat niet per se in een rechte lijn moet gaan."

6. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Ik ben ontzettend blij met onze burgemeester. Ze heeft hart voor de stad, is oprecht betrokken, zoekt mensen op, zet zich enorm in en handelt altijd in de geest van de stad. Het was echt mooi om te zien hoe professioneel ze was toen Koningin Máxima hier was. Delft kan zich geen betere burgemeester wensen."

7. Wanneer wordt Museum Prinsenhof Delft zelfstandig?
"Dat weten we niet. Voordat dit gebeurt, moeten hier een aantal zaken veranderen. We moeten de organisatie en het gebouw tegen het licht houden en bijvoorbeeld zorgen voor een betere routing en een meer zichtbare entree. We moeten een uitgemeten inhoudelijke en ruimtelijke visie hebben. Pas wanneer aan enkele voorwaarden is voldaan, kunnen we gaan verzelfstandigen."

8. Betaalt de belastingbetaler dan niet voor die voorwaarden, waar Museum Prinsenhof Delft vervolgens geld mee verdient?
"Dat is onzin. Musea zijn en blijven altijd afhankelijk van subsidies. Natuurlijk past het bij de huidige tijd om goed te kijken hoe je je inkomsten kunt vergroten. Het grootste deel van de kosten voor onze tentoonstellingen komt nu al van fondsen en bedrijven. Dat willen we vergroten. We werken bedrijfsmatig, maar we blijven een culturele organisatie met een educatieve rol. Als we zelfstandig zijn, gaan we niet opeens flink geld verdienen."

9. Zou er veel veranderen?
"Bezoekers zouden er niet veel van merken."

10. Wat mag hier hoe dan ook nooit veranderen?
"Dat we aan een breed publiek verhalen vertellen die hen raken. Kunst en cultuur doet iets met mensen. In beweging zetten dat kinderen die soms nog nooit in musea zijn geweest met grote ogen naar verhalen over Willem van Oranje luisteren: dat is het mooiste dat er is."