Het zijn dinsdagmorgen geen ansichtkaart-achtige taferelen rond het Delftse stadhuis. Een groep meeuwen weet wel raad met afval dat rond de container is neergezet. (foto: Kees Spiero)
Het zijn dinsdagmorgen geen ansichtkaart-achtige taferelen rond het Delftse stadhuis. Een groep meeuwen weet wel raad met afval dat rond de container is neergezet. (foto: Kees Spiero) Foto: Kees Spiero

Pas als het voedsel verdwijnt, verdwijnen de meeuwen

DELFT - Meeuwen hebben het naar hun zin in de Delftse binnenstad. Het eten ligt voor het oprapen en vijanden zijn nergens te bekennen. De vogels zorgen echter ook voor overlast.

Door: Jesper Neeleman

Dat blijkt wel uit de foto's die Kees Spiero deze week naar Delft op Zondag mailde, nadat de binnenstadbewoner voor de vierde keer op rij rond de klok van 05.00 uur werd gewekt door krijsende meeuwen. Die genoten met zichtbaar plezier van het afval rond de container op de Markt.
Het is niet vreemd dat meeuwen zo graag Delft aandoen, legt Hans Zweekhorst, voorzitter van de Vogelwacht Delft, uit. "Het leuke aan meeuwen is dat het hele intelligente en opportunistische dieren zijn. Ze weten altijd weer een mogelijkheid te vinden om makkelijker aan voedsel te komen. Dat is te prijzen."
Niet iedereen prijst deze eigenschap. Gemeente Delft zet, om de overlast de kop in te drukken, van april tot september elke woensdagmorgen een valkenier in. Zijn vogels moeten de meeuwen op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald schrik aanjagen. Dat gebeurt al sinds 2011. "Uit observatie blijkt dat door het verjagen van de meeuwen minder vuilniszakken worden opengescheurd en dat er minder huisvuil op straat komt", zegt een gemeentewoordvoerder." Kosten voor deze aanpak bedragen 11.253 euro per jaar.
Weggegooid geld? Ja en nee. "Het helpt zeker", weet Hans Zweekhorst. "Maar als de valkeniers weg zijn, dan komen de meeuwen gewoon weer terug. Met alle respect voor de valkeniers, maar het is symptoombestrijding."
Dat woord gebruikt ook Hans van Bodegom van de belangenvereniging Binnenstad Noord. Ook hij ziet dat het meeuwenprobleem wordt veroorzaakt door de zakken huisvuil die op woensdag in de Delftse straten staan. Bij hem aan het Rietveld staan alle zakken op één centrale plek. "Wordt er zo'n zak kapot gereden, dan is het voor de meeuwen letterlijk en figuurlijk 'gefundenes Fressen'."
De gemeente roept inwoners op om de zakken huisvuil op de vuilophaaldag tussen 06.00 uur en 07.30 uur buiten te zetten. Niet zelden worden ze echter 's avonds al buiten gezet. Van Bodegom pleit dan ook voor ondergrondse containers. "Zoals die overal in Delft staan. Om financiële redenen komen die echter niet in de binnenstad. Maar als ik dit zo hoor, dan is de eerste 11.000 euro voor de containers alvast gevonden. Als er geen vuilniszakken meer op straat staan, is ook de valkenier niet meer nodig."
Ook Hans Zweekhorst denkt dat de meeuwen snel de stad uit zijn zolang er geen eten meer te vinden is. "Het is volkomen logisch dat ze op het afval blijven afkomen." Ze weten inmiddels hoe ze vuilniszakken moeten openscheuren. "En een meeuw heeft niet geleerd met mes en vork te eten." Het zijn dergelijke taferelen waar menigeen zich aan stoort. Zweekhorst kan zich dat wel voorstellen. "Het zijn forse vogels, met een spanwijdte van meer dan een meter. Meeuwen hebben voor mensen gevoelsmatig een brutale blik en ze krijsen." Als vogelliefhebber kan hij van hun gedrag genieten. "Ik kan wel waarderen hoe vogels zich aanpassen aan de soms bizarre dingen die wij verzinnen."

Lasers
De lasers van het Delftse bedrijf Bird Control Group zijn in 75 landen ter wereld actief met het verjagen van vogels. Kan Bird Control Group misschien ook de meeuwen uit haar eigen stad verjagen? "Ja en nee", antwoordt oprichter en CEO Steinar Henskes. Ja, want de lasers kunnen ook meeuwen verjagen. "Maar onze lasers worden vooral gebruikt op grotere open terreinen, zoals vliegvelden, industriële complexen en landbouwgronden. In een binnenstad, met allerlei hoekjes, wordt het complexer." Er zouden vele lasers nodig zijn. Bovendien worden die doorgaans vooral in afgelegen gebieden gebruikt, waar de mens er geen last van heeft. "Maar als je ervoor zorgt dat in het centrum geen vuilnis en voedsel meer ligt, dan is er voor meeuwen al gauw geen reden meer om naar Delft te komen", denkt ook Henskes.