Niet iedereen is blij met de plannen voor de herontwikkeling van de Pastoor van Arskerk. (Foto: PR)
Niet iedereen is blij met de plannen voor de herontwikkeling van de Pastoor van Arskerk. (Foto: PR) Foto:

Buurtbewoners niet blij met bouwplannen Van Arskerk

"Meerdere buurtbewoners zijn geschokt". De plannen voor de nieuwbouw van de Pastoor van Arskerk in de Kappeyne de Copellostraat kunnen de goedkeuring van een aantal omwonenden bepaald niet wegdragen.

Door Esdor van Elten

"We vinden het een lelijk en stuitend plan waarvan we ons niet kunnen voorstellen dat er ook maar iemand, behalve de architect en ontwikkelaar zelf, het een aansprekend en passend ontwerp vindt", aldus Philip Mannaerts, die spreekt namens een aantal buurtbewoners. "We begrijpen niet dat de welstandscommissie dit heeft goedgekeurd." Inmiddels hebben de buurtbewoners met een petitie ruim 100 handtekeningen opgehaald en zijn ze van plan een eigen zienswijze in te dienen bij het college van B & W. Zij maken geen bezwaar tegen het ontwikkelen van woningen op de plaats van de alweer een aantal jaren geleden gesloten kerk. "Maar we willen wel dat dit gebeurt met behoud van de cultuurhistorische waarde en de leefbaarheid."

Inkijk en parkeerdruk
De punten van kritiek kunnen samengevat worden onder drie noemers: de nieuwe bebouwing zal overlast doen toenemen en leefgenot verstoren, het ontwerp voldoet niet aan de redelijke eisen van welstand en bestemmingsplan, en er gaat met dit plan een stuk cultureel erfgoed verloren. "Het ontwerp voorziet in nieuwe woningen tegenover de bestaande. Doordat woonruimtes/woonkamers hoger zijn gepositioneerd ontstaat er directe inkijk. En dus aantasting van de privacy." Daarnaast verwachten de bewoners dat de parkeerproblemen toenemen omdat er te weinig parkeergelegenheid wordt gerealiseerd. Bovendien zouden een aantal parkeerplaatsen zo worden aangelegd dat daardoor de verlichting van de auto's direct in de bestaande woningen schijnt."

Lees verder op pagina 3