MRDH pleit voor meer geld voor mobiliteit

DELFT - De 23 samenwerkende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het jaarlijkse mobiliteitsbudget voor de regio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag te verhogen met 250 miljoen euro en weer te laten meegroeien met de reizigersgroei.
Door de rijksbezuinigingen uit het verleden en de oplopende kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk, blijft er nauwelijks geld over voor investeringen in nieuwe OV-verbindingen, fietspaden en wegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
"Als het Rijk niet verder investeert, dan loopt het verkeer in de hele regio vast", vreest de Delftse wethouder Lennart Harpe, tevens bestuurslid van de Vervoersautoriteit MRDH. "In Delft hebben de investeringen in de laatste kilometer op de Campus van Delft prioriteit: tramlijn 19, automatisch vervoer, extra autocapaciteit op de aansluitingen met de N470/Kruithuisweg en extra bruggen over de Schie als oplossing voor de fietsfiles op de Campus. Als de bereikbaarheid van de laatste kilometer niet wordt opgelost is dat slecht voor de versterking van de regionale economie, de ontwikkeling van de Campus en leefbaarheid van Delft."
Het aantal reizigers in de metropoolregio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag groeit elk jaar met minimaal 2 procent. Om deze groei op te vangen moeten de metropoolregio's blijven investeren in bereikbaarheid. Er is echter geen financiële ruimte in het mobiliteitsbudget om dit te doen. Daarmee komen de leefbaarheid en de economische kansen voor de inwoners van de metropoolregio's onder grote druk te staan, vrezen de gemeentes.