Chris Oomen, hier te zien op archiefbeeld bij de opening van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis, stelt dat ziekenhuis een goede eerste stap kunnen zetten om een einde te maken aan budgetpolissen.
Chris Oomen, hier te zien op archiefbeeld bij de opening van het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis, stelt dat ziekenhuis een goede eerste stap kunnen zetten om een einde te maken aan budgetpolissen. Foto:

Het vrijwillig eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft, vindt Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW.

Door: Jesper Neeleman

Het is oneerlijk, want het zorgt ervoor dat gezonde mensen minder premies betalen dan zieken. Terwijl in het Nederlandse zorgstelsel juist solidariteit wordt geoogd, benadrukt Oomen.
Voor wie niet dagelijks met het begrip 'eigen risico' in de weer is, een korte uitleg: Iedere Nederlander heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Die kun je desgewenst verhogen tot maximaal 885 euro. Wie dat doet, betaalt minder zorgpremie. Jaarlijks 270 euro minder. Dat is, voor wie gezond is, makkelijk verdiend.
"Het is een vorm van risicoselectie", vindt de Delftse directeur van DSW. "Alleen mensen die heel gezond zijn verhogen hun vrijwillig eigen risico maximaal. Stel dat je student bent, zorgtoeslag krijgt en je eigen risico maximaal verhoogt. Dan kun je uiteindelijk meer toeslag krijgen dan dat je aan premie betaalt."
Bizar, vindt Chris Oomen, maar hij snapt wel dat veel mensen gebruik maken van deze relatief eenvoudige manier van geld besparen. In 90 procent van de gevallen maken ze uiteindelijk geen gebruik van zorg en betalen ze dus niets extra's. "Volgens de wet kan en mag het, dus ik begrijp heel goed dat mensen dit zo doen."
Vooral chronisch zieken zijn in de huidige situatie het kind van de rekening. Hun rekeningen pakken – letterlijk – hoger uit dan nodig zou zijn. Als gezonde mensen financiële voordelen uit de zorg weten te halen, betaalt uiteindelijk iedereen hieraan mee."Want uiteindelijk wordt een hoop premie niet betaald", benadrukt Oomen. "Als ze in Den Haag praten over het afschaffen van het eigen risico, omdat dit niet solidair is: begin dan eens met afschaffen van het vrijwillig eigen risico. Dat is de overtreffende trap van 'niet solidair'."

Mening
Chris Oomen haalde met zijn mening over het eigen risico in de zorg onlangs het landelijk nieuws. Voor de zoveelste keer. En dat terwijl je andere directeuren van zorgverzekeraars zelden ziet of hoort. "We hebben in Nederland vrijheid van keuze van zorgverzekeraars", zegt Oomen hierover. "Je kunt alleen een goede keuze maken, vind ik, als die zorgverzekeraars standpunten innemen. Dat moet je als zorgverzekeraar niet overlaten aan een overkoepelende branche. Daar distantieer ik me van. DSW heeft haar eigen mening, die laten we niet door anderen verkondigen. Ik vind dat elke zorgverzekeraar eigen standpunten in moet nemen. Dan kunnen mensen zeggen: die verzekeraar trekt me aan, dáár kies ik door. Het gaat om de filosofie van die verzekeraar en hoe die in de wedstrijd zit. Ik heb standpunten, zoals 'we geven niemand korting' en 'we bieden geen budgetpolis aan'. Dat draag ik uit."
-Over standpunten gesproken: gaat het over de langere termijn bekeken de goede kant op met ons zorgstelsel?
Chris Oomen: "Op de langere termijn wel, daar ben ik niet somber over. Maar ik mag hopen dat men aan de verzekeraarskant transparanter wordt en ophoudt met budgetpolissen, zoals die van Zeekur of ZieZo. Dit zijn hele goedkope polissen waarmee je maar bij een beperkte aantal ziekenhuizen terecht kan. Zulke polissen maken de gezondheidszorg niet goedkoper èn niet beter. Het is alweer een vorm van risicoselectie om de aller-gezondste verzekerden te krijgen. En dat in een stelsel dat op solidariteit berust. Schandalig. Dat zou niet mogen. Daar moeten ze onmiddellijk mee omhouden. Er is wel een goede manier om er vanaf te komen. Een ziekenhuis als het Reinier de Graaf zou dan tegen Zekur of ZieZo moeten zeggen: u blokkeert dat een deel van de verzekerden van u bij ons terecht kan. Dan betaalt u voor uw verzekerden die hier wèl komen een hogere prijs. Als dat zo is, dan zouden die polissen niet meer bestaan. Ziekenhuizen moeten ook niet willen dat er verzekerden bestaan die geen vrije keus van ziekenhuis hebben."
-Hoe volgt u de kabinetsformatie?
"Die volg ik natuurlijk goed. Maar wat eruit gaat komen, weet niemand. De kans is groot dat de minister van gezondheidszorg iemand van VVD of CDA wordt. Ik verwacht een CDA'er."
-Geven de verkiezingsprogramma's van de partijen in 'het motorblok' goede hoop?
"Ik lees ze niet allemaal. Het gaat er uiteindelijk ook om wat er in het regeerakkoord komt. Daarin staan de hoofdlijnen van het totale beleid."