Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Leo Peterse sr.

Oud-winkelier Leo Peterse (89) woont nog altijd in hetzelfde huis waar hij 11 januari 1928 werd geboren, op de hoek Vrouwenregt - Nieuwe Langendijk.

1.Waarom wilt u hier op de foto?
"Dit is de plek waar ik al mijn hele leven woon. Ik heb hier als kind gespeeld, jarenlang gewerkt en goed verdiend. Mijn vrouw Conny is onlangs overleden, maar wij zijn hier 64 jaar lang heel gelukkig geweest. Onze kinderen zijn hier geboren. Alles wat belangrijk voor mij is, heeft zich hier afgespeeld en speelt zich hier nog steeds af."

2.Hoe was uw jeugd?
"Gelukkig, ik kom uit een groot gezin, was het tiende kind. Mijn ouders dreven op deze hoek een manufacturenzaak. Ik weet niet precies wanneer, maar als kleine jongen wist ik al dat ik in de zaak zou gaan. Ik was nog heel jong, maar als er een kind in de winkel kwam vroeg mijn ouders of ik die mocht helpen."

3.Geen slechte tijden?
"In de oorlog hadden we een schuilplaats onder de winkel, waar jongens en mannen zich voor de Duitsers verborgen. Tijdens een razzia werd de winkel doorzocht; mijn vader was daarbij. Het liep gelukkig goed af, maar toen hij boven kwam barstte hij in tranen uit. Ik had mijn vader nog nooit zien huilen, ik vond dat verschrikkelijk."

4.Bent u een geboren verkoper?
"Verkopen is een schitterend vak. Ik heb weleens gezegd: 'Ik kan misschien niet veel, maar wel verkopen'. Na de MULO ben ik in de zaak gekomen en heb in de avonduren m'n vakdiploma's gehaald. Na mijn trouwen kwam mijn vrouw ook in de zaak. In de jaren zestig hebben we ons gespecialiseerd en er schitterende lingeriewinkel van gemaakt."

5.Uw beste zet in het leven?
"Mijn huwelijk. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik heb Conny 30 april 1946 ontmoet op de Bijbelbrug, waar ze op een vriendin wachtte. Ik heb haar maar gezegd dat die niet kwam en dat ze beter met mij kon meegaan. We zijn sinds die dag altijd bij elkaar geweest."

6.Als ik burgemeester van Delft was...
"Zou ik mijn handen dichtknijpen. Het lijkt me een groot genoegen burgemeester te mogen zijn van zo'n, in alle opzichten, prachtige stad."

7.In alle opzichten?
"Kijk naar buiten, er bestaat geen mooier uitzicht. Er gebeurt altijd iets en vaak iets leuks. Ik waan me soms in een schouwburg. De gemeentelijke voorzieningen zijn prima; dat ik hier nog woon komt omdat ik uitstekende hulp krijg. Op de weg terug na een vakantie worden de mensen steeds aardiger hoe dichter je bij Delft komt."

8.Hoe brengt u uw dagen door?
"Ik lees m'n krant, maak dagelijks een rondje door de stad, Speel elke dag een spelletje patience op de I-pad. Het jammere is alleen, dat je op zo'n apparaat niet kan vals spelen. Daarom verlies ik altijd.Ik ben net terug uit Schotland, waar ik mijn achterkleinkinderen heb bezocht. Ik heb nog steeds een goed leven."

9.Is de stad veranderd?
"Ik maak me zorgen als ik lege winkelpanden zie, dat gaat me aan het hart. En ik mis de etalages. Die waren vroeger prachtig. Daar liepen we vaak langs, natuurlijk ook met een schuin oog naar de concurrentie. Als het einde van het jaar naderde gingen de mensen speciaal de stad in om etalages te kijken. Je had hier ooit goede kleermakers. Handig als je, zoals ik, een fors postuur hebt. Die zijn helaas verdwenen."

10.Wilt u nog iets kwijt aan onze lezers?
"Dat mijn vrouw en ik hier, ondanks haar ziekte, zolang hebben kunnen wonen, is mede te danken aan de zorg van onze huisarts, dokter Van 't Lindenhout. Ik heb zelden in m'n leven iemand met zoveel toewijding meegemaakt. Dat wil ik graag gezegd hebben."