Wethouder Harpe is dinsdag in publiekshal nog in goed gezelschap van talloze bouwvakkers. Vanaf maandag kunnen Delftenaren hier terecht voor alle gemeentelijke dienstverlening. (foto: Jesper Neeleman)
Wethouder Harpe is dinsdag in publiekshal nog in goed gezelschap van talloze bouwvakkers. Vanaf maandag kunnen Delftenaren hier terecht voor alle gemeentelijke dienstverlening. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Veelbesproken Stadskantoor nu helemaal in gebruik

DELFT – De Delftse ambtenarij werkt vanaf aanstaande maandag voor het eerste in jaren vanuit één pand: het nieuwe Stadskantoor. Ook inwoners kunnen hier dan terecht voor diensten van de gemeente - en meer.

Door: Jesper Neeleman

Als we deze week op bezoek zijn, is in de publiekshal nog werk aan de winkel. Bouwvakkers met gereedschapsgordels zijn druk met de laatste puntjes op de i. Ambtenaren zijn nergens te bekennen. Hier klinkt geen getik op toetsenborden, maar aanhoudend geluid van elektrisch gereedschap. "Vanmorgen sprak ik de facilitair manager en die garandeerde dat aanstaande maandag alles gereed is", stelt verantwoordelijk wethouder Lennart Harpe ons gerust.
Vanaf dan kunnen alle Delftenaren gebruikmaken van het Klant Contact Centrum in de publiekshal. Tevens komt maandag officieel een einde aan een lange periode waarin de Delftse ambtenarij in vier verschillende panden gehuisvest was: het oude stadskantoor, de Torenhove, 'De Staal' en het pand aan de Westlandseweg. Dit was één van de voornaamste redenen voor Delft om een nieuw en groot Stadskantoor te willen. Een ander argument was dat een stadskantoor in de Spoorzone goed zou zijn voor de uitstraling en verdere ontwikkelingen in dit nieuwe stuk stad. Het moet Delft ook financieel voordeel opleveren. Met de 'Motie Harpe' heeft de politiek in 2011 besloten dat de huisvestingslasten van het nieuwe Stadskantoor lager moeten blijven dan de huisvestingslasten die het kwijt was aan de andere vier panden. "En we zitten onder dat bedrag", weet Harpe, inmiddels verantwoordelijk voor iets dat in zijn tijd als raadslid zijn eigen motie was.
Dat is mooi. Maar er was afgelopen jaren ook kritiek op het nieuwe onderkomen van de gemeente. Want: te duur. En te groot. En dat in een tijd dat de euro's niet bepaald door de Delftse grachten stroomden. De discussie leidde in 2011 bijna tot het referendum: Wel of geen nieuw Stadskantoor? Die volksraadpleging kwam er niet. Wel werd besloten het één verdieping minder hoog te maken. En dat over smaak valt te twisten, bleek wel uit de discussie over het ontwerp. De één noemt het gebouw 'De Glasbak', een ander 'De Diamant'. "Het nieuwe Stadskantoor is niet het goedkoopste pand", reageert Harpe op de kritiek. "We betalen 83 miljoen euro voor 21.500 vierkante meter kantoorruimte, inclusief publiekshal, fietsenstalling en vergadercentrum. Maar de vormgeving en de locatie, centraal en bovenop een tunnel, brengen nu eenmaal kosten mee." Er zijn 760 werkplekken. Of het pand hiervoor te ruim is, moet nog blijken als iedereen er komende tijd z'n intrek heeft genomen.

n Lees verder op pagina 3