Ary Eikelenboom begon als rechtsback bij ASSO en was onder Koos Storm linksbuiten bij Schipluiden. Hij hield er vriendschappen voor het leven aan over. (foto: Roel van Dorsten)
Ary Eikelenboom begon als rechtsback bij ASSO en was onder Koos Storm linksbuiten bij Schipluiden. Hij hield er vriendschappen voor het leven aan over. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Ary Eikelenboom?

SCHIPLUIDEN - Ary Eikelenboom (61) begon als rechtsback bij ASSO, maar werd door Koos Storm als linksbuiten gebruikt.

Eikelenboom werd op 11-jarige leeftijd lid van ASSO. "Ervoor voetbalden we op straat achter het gemeentehuis, naast de katholieke kerk of bij de Singel. Aanvankelijk mocht ik niet op voetbal, want mijn drie jaar oudere broer was het na drie maanden zat. Ik vulde zijn schoenen, die drie maten te groot waren, met kranten en speelde in zijn shirt, waarin ik bijna kon zwemmen."

- Hoe beviel het in de jeugd?
"Goed, ik zat in een heel sterk team met onder andere Piet Leerdam, Aad en Jan van der Windt, Peter van Heusden, Bert van Dien en Fred van der Spek. We verloren zelden en werden twee keer kampioen."

- En de stap naar het eerste?
"In de A-jeugd mocht je soms meetrainen, maar ik debuteerde rond mijn achttiende in het eerste onder Marc Schippers. Onder zijn opvolger Bram van Dorp speelde ik vooral in het tweede. Na een zware knieblessure in 1974 ging ik lager spelen."

- En toen kwam de fusie...
"Daar was ik al vanaf het allereerste begin een groot voorstander van. Zij konden in de jeugd met moeite elftallen samenstellen en wij ook. We leenden zelfs spelers van elkaar dus die fusie was alleen maar goed. Daarnaast waren de wedstrijden tegen Steeds Voorwaarts altijd geweldig. Wij waren bang voor hen, maar zij ook voor ons."

- En trainer Koos Storm...
"Inderdaad. Hij haalde me op mijn zevenentwintigste bij de selectie en zette me als linksbuiten neer. Mijn eerste wedstrijd was een invalbeurt tegen Graaf Willem II Vac. Bij rust stonden we met 3-0 achter en kwam ik erin voor Aad Tetteroo. Het werd al snel 5-0 met nog een half uur te spelen. Uiteindelijk maakten we nog gelijk en scoorde ik de vierde."

- Hoe was de sfeer?
"Geweldig. We komen nog elk jaar een aantal keer samen. Zo gaan we binnenkort een weekend weg met partners, kinderen en kleinkinderen erbij. Het feit dat Piet van der Gaag dat seizoen overleed, maakte onze band hechter. Daarbij waren het sportief gezien prachtige jaren samen met onder andere Gerard van der Windt en Joop van der Spek."

- Wanneer stopte je met voetbal?
"In 1990 nam ik afscheid van de selectie en ik heb nog tot mijn vijftigste met veel plezier in lagere elftallen gespeeld. Daarnaast heb ik een aantal functies in het bestuur bekleed. Zo was ik bestuurslid algemene zaken en heb ik als bestuurslid sponsorzaken Dirk Post als sponsor binnengehaald. Daar ben ik wel heel trots op."