Mike de Blij, Jacob Boks en Leo van Beurden (van links naar rechts) hadden vroeger op het veld en nu op bestuurlijk gebied grote waarde voor het 60-jarige Schipluiden. (foto: Roel van Dorsten)
Mike de Blij, Jacob Boks en Leo van Beurden (van links naar rechts) hadden vroeger op het veld en nu op bestuurlijk gebied grote waarde voor het 60-jarige Schipluiden. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Zestigjarig Schipluiden viert feest met vizier op de toekomst

SCHIPLUIDEN - VV Schipluiden bestaat op 1 juli 60 jaar. En Schipluiden zou Schipluiden niet zijn als dat niet met het hele dorp gevierd zou worden.

Het officiële begin van het verenigingsvoetbal dateert al van halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw, maar bij gebrek aan accommodatie waren de clubs Steeds Voorwaarts en Sport Na Arbeid geen lang leven beschoren. Totdat in 1957 Steeds Voorwaarts nieuw leven werd ingeblazen en vijf jaar later ASSO werd opgericht. In 1980 kwamen beide verenigingen samen in SV Schipluiden.
Mike de Blij, toen jeugdlid, herinnert het zich nog goed. "Ik speelde net een jaar bij Steeds Voorwaarts en ineens kregen we een geel shirt en een blauwe broek aan. Voor ons kwam dat uit de lucht vallen."

"JE HELE LEVEN ZIT IN DIE CLUB"
Inmiddels is De Blij een echte Schipluiden-man. "Ik heb dan het geluk dat ik wat jaartjes in het eerste heb mogen voetballen, maar anders had ik hier ook echt nog wel gezeten. Je hele leven zit in die club; ik kwam hier als jonge jongen al samen met mijn vader en moeder. Daarin ben ik zeker niet de enige, het familiaire gevoel is wat de club zo sterk maakt en dat is ook nooit veranderd."
Daarnaast is de club veel meer dan alleen een voetbalvereniging. "Want je ziet dat de club een bijzondere positie in de samenleving inneemt. Heel wat evenementen in het dorp zijn hier begonnen", vertelt oud-voorzitter en tegenwoordig bestuurslid Jacob Boks, "zo had je hier vroeger elk weekend Disco Freestone, zijn de Zomerfeesten hier ooit bedacht en ook het idee voor festivals zoals Schippop en Meadows ontstond hier."

"HET VOETBALLANDSCHAP IS STERK VERANDERD"
Daarnaast, weet Boks, is er natuurlijk ook nog die sportieve functie van de club. "We zijn hier om de jeugd, maar ook volwassenen, te laten sporten. Je merkt wel dat het hele voetballandschap de afgelopen decennia sterk veranderd is. Vooral de beleving is stukken anders en om als club verder te gaan, moet je ervoor zorgen dat mensen zich aan je binden."
Precies op dat punt ligt een belangrijke uitdaging voor het bestuur, dat sinds begin dit seizoen wordt voorgezeten door Leo van Beurden. "Laat ik vooropstellen dat ik nooit de ambitie heb gehad om voorzitter te worden, maar ik zag dat de club de nodige handjes kon gebruiken. Tijdens een zogenaamde noodklokavond dienden heel wat nieuwe vrijwilligers zich aan en heb ik aangegeven dat ik, bij gebrek aan een voorzitter, die functie op me wilde nemen. We hebben een enorme groep met geweldige vrijwilligers die deze club zo mooi maakt. Maar ook zij kunnen niets tegen de ontgroening in het dorp doen. Onze grootste uitdaging is om daar iets op te vinden, want er moet wel aanwas van onderaf blijven komen."
Voorlopig is het vooral feest bij Schipluiden. "Op vrijdag 23 juni hebben we vanaf 20.30 uur een reünie, waarbij leden en oud-leden, maar natuurlijk ook iedereen die Schipluiden een warm hart toedraagt welkom is", vertelt De Blij. "Datzelfde geldt voor het feest na de wedstrijd tussen de huidige selectie en een Old Stars elftal op 24 juni om 17.00 uur dat tot in de vroege uurtjes zal duren."
Maar dat is nog niet alles. Bij gelegenheid van het jubileum wordt ook een prachtig boekwerk met alle kampioenen, mooie anekdotes en 'het elftal' van de afgelopen tien jaar uitgegeven. "Je kan het zien als een aanvulling op het jubileumboek bij het 50-jarig jubileum", vertelt Van Beurden.
Het verleden is mooi, weet Boks. "Denk bijvoorbeeld aan de derby's tegen Den Hoorn, waarbij vijftienhonderd man langs de lijn stonden of de promotiewedstrijd tegen Laakkwartier in 1997. Dat zijn onvergetelijke momenten. Als club kijken we echter vooral vooruit en gaan we er, zoals altijd met héél Schipluiden, voor zorgen dat er nog veel memorabele momenten bij komen."