Verschillende fietspaden in Delft zijn al verfraaid met schuine strepen die dwars over het wegdek en parkeervakken lopen. (foto: Jesper Neeleman)
Verschillende fietspaden in Delft zijn al verfraaid met schuine strepen die dwars over het wegdek en parkeervakken lopen. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Schuine strepen: een verfraaiing of vooral verwarrend?

DELFT – Steeds meer schuine strepen duiken op in het Delftse straatbeeld. Het blijkt een onderdeel van het plan Busquets te zijn.

Door: Jesper Neeleman

Deze Spaanse architect is het brein achter het stedenbouwkundig plan dat ten grondslag ligt aan de Spoorzone. Delft stapte jaren geleden deels van zijn plan af. De schuine strepen bleven.
Die zijn tegenwoordig te vinden in het wegdek van delen van de Westlandseweg, de Houttuin en de Westvest. Later volgen nog meer locaties: het nog aan te leggen deel van de Westlandseweg, de Spoorsingel en het autoluwe deel van de Phoenixstraat.
Sommige Delftenaren vinden de strepen verwarrend. Zo lopen de strepen op sommige plekken dwars over parkeervakken, zoals te zien op de foto bij dit artikel. Het kan, stellen critici, voor verwarrende situaties en zelfs ongelukken zorgen. En waarom moeten er eigenlijk allerlei strepen in de Delftse straten worden verwerkt? "De strepen zijn een verfraaiing van de openbare ruimte. Ze brengen variatie aan in langere stukken met dezelfde verharding", laat een woordvoerster van Spoorzone Delft weten. Geestelijk vader van de strepen is dus Joan Busquets. En het is niet voor niets dat we worden getrakteerd op mooie strepen, in plaats van rondjes, stippellijntjes, krulletjes of vierkantjes. Want: "De strepen verwijzen in abstracte vorm naar de richting en steegjes in de Delftse binnenstad", legt de woordvoerster uit. Waarvan akte.

Toegestaan
Ze antwoordt dat het wettelijk is toegestaan om met verschillende materialen strepen of patronen aan te brengen. Als deze de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengen. Daarover kun je discuseieren. En mochten de strepen door misverstanden tot ongelukken leiden, omdat verkeersdeelnemers ze bijvoorbeeld verwarren met witte strepen, is de gemeente dan aansprakelijk te stellen? "Als een ongeval het gevolg is van een onduidelijke weginrichting, dan is de wegbeheerder aansprakelijk te stellen", antwoordt de woordvoerster. "Bij beoordeling van deze aansprakelijkheidstelling zal gewogen worden in welke mate de weginrichting en de veronderstelde onduidelijkheid van invloed is geweest op het ongeval en de veroorzaakte schade. De inrichting met de natuurstenen elementen is dusdanig ontworpen dat de inrichting niet verwarrend werkt op het algehele beeld en de duidelijkheid van de weg. Aansprakelijkheid is dan ook niet aannemelijk."
Mocht u toch in verwarring raken over plots opdoemende strepen en lijnen in en over het wegdek: bedenk dan dat het slechts een verfraaiing van de openbare ruimte is.