De Turkse Culturele Vereniging verzorgt tijdens de ramadan elke avond een iftarmaaltijd.
De Turkse Culturele Vereniging verzorgt tijdens de ramadan elke avond een iftarmaaltijd. Foto: PR

Ramadan: een moment van bezinning en gastvrijheid

DELFT – De ramadan is vorig week vrijdag begonnen. De Turkse Culturele Vereniging in Delft nodigt iedereen uit om op zaterdag 17 juni van gedachten te wisselen over deze islamitische vastenmaand.

"We hopen dat de burgemeester ook komt", aldus Mehmet Taskir. Hij is voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging, een organisatie die zich met zo'n 250 actieve leden inzet om de Turkse gemeenschap in Delft met de Nederlandse samenleving te verbinden. "We doen dat door culturele feesten te organiseren en rondleidingen in de Sultan Ahmet Moskee in de Buitenhof. Vanuit onze gemeenschap nemen wij ook deel aan allerlei activiteiten in Delft, zoals Dodenherdenking." De islamitische vastenmaand is een drukke maand voor de vereniging. "Tijdens de hele ramadan verzorgen wij 's avonds een iftarmaaltijd", legt Taskir uit. "Niet alleen voor onze eigen gemeenschap maar voor iedereen die aan de ramadan meedoet. Zo krijgen we bijvoorbeeld veel TU studenten over de vloer, omdat het voor hen nogal eens lastig is om 's avonds laat nog eten te maken in hun studentencomplex." De maaltijden bestaan meestal uit traditionele Turkse gerechten, maar er staat bijvoorbeeld ook wel eens Surinaamse roti op het menu. Het eten wordt gedoneerd, gekookt en geserveerd door vrijwilligers. Dat past geheel in de achterliggende gedachte van de ramadan, legt Taskir uit. "Deze periode is voor ons een soort geestelijke apk. Een moment van bezinning, maar ook van empathie, van meeleven met elkaar, gul zijn, dingen weggeven en gastvrij zijn."
Dat is ook één van de redenen dat de vereniging voor het achtste achtereenvolgende jaar belangstellenden, vertegenwoordigers uit de politiek en de maatschappij uitnodigt om kennis te komen maken en de sfeer te proeven. "We denken daarbij aan vertegenwoordigers van culturele organisaties, maar bijvoorbeeld ook mensen uit de politiek, wijkagenten en dergelijke."Burgemeester Van Bijsterveldt is ook uitgenodigd". Taskir heeft goede hoop dat zij ook daadwerkelijk komt. "We hebben goed contact met haar."

Tijdsgeest
De voorzitter is zich er van bewust dat zijn vereniging de tijdgeest niet mee heeft. Toch weerhoudt hem dat niet. Integendeel: "Het is juist nu belangrijk om open te zijn en te laten zien wie wij zijn en waar we voor staan." De gemeenschap doet er, óók in de vastenmaand, alles aan om de associatie tussen extremisme, terrorisme en de islamitische gemeenschap tegen te gaan. "We geven juist in deze tijd, als moeders en vrouwen overdag meer tijd hebben, voorlichting over hoe je radicalisering kunt herkennen en wat je dan kunt doen. En ook tijdens onze open dagen zijn we zo transparant mogelijk. Zo projecteren we de vertaling van de preek van de Iman."
Een ander aandachtspunt is de overlast die de ramadan mogelijk met zich mee kan brengen: "Elke avond organiseren we voetbalactiviteiten in Sporthal de Buitenhof, in samenwerking met Delft voor Elkaar. We zetten ook vrijwilligers in om buiten de rust te bewaken. Zo proberen we de vastenmaand voor iedereen prettig te houden."