Gé Kleijweg in de Delftse Hout met de stad op de achtergrond: ‘Frisse lucht voor stadsmensen’. (foto: Henk de Kat)
Gé Kleijweg in de Delftse Hout met de stad op de achtergrond: ‘Frisse lucht voor stadsmensen’. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

Nieuwe impuls voor groenpark aan 'andere' kant Delft

DELFT – Aan de zuidkant van Delft, rond Schipluiden, wordt al sinds 1960 geknokt voor behoud van polderlandschap als levendig natuur- en recreatiegebied. Donderdag is ook aan de noordoostelijke kant van de stad – vanaf de Delftse Hout richting Zoetermeer – een actie in gang gezet.

Door: Henk de Kat

Het totale gebied daar wordt nu 'BuytenHout' genoemd. De bedoeling is dat BuytenHout, net als Midden-Delfland, een onmiskenbaar groene long wordt en blijft in de drukke stedenzone van Den Haag-Delft-Rotterdam. Er bevinden zich al zes, vrij afzonderlijk bestuurde recreatiegebieden: de Delftse Hout en het Bieslandse Bos (grondgebied van Delft), de Dobbeplas en het Balijbos (van Pijnacker-Nootdorp) plus het Westerpark en het Buytenpark (Zoetermeer). Het idee is om dat zestal – bij elkaar 15 kilometer lang – via allerlei nieuwe ideeën meer tot één samenhangend regiopark te smeden, samen met het nog actieve boerenland binnen deze zone. "Kijk je naar New York, dan zie je diverse echt grote parken. En dat is niet voor niks", zegt Gé Kleijweg, voortrekker van de deze week opgerichte BuytenHout-beweging. "Want inwoners in een wereldstad hebben ook frisse lucht nodig, natuur en recreatie. Voor onze regio, de Randstad Metropool van Den Haag, Delft en Rotterdam, geldt dat net zo. Midden-Delfland is al zo'n groene oase, dankzij vijftig jaar inspanningen. Maar aan de noordoostkant van Delft is in de afgelopen twintig jaar het oude vliegveld Ypenburg volgebouwd, Pijnacker-Nootdorp is van een kerkdorp uitgegroeid tot een knoeperd van een gemeente, Zoetermeer heeft een grote Vinex-wijk gekregen, en ook de stad Delft heeft zich verder ontwikkeld. Als je dat bekijkt vanuit een helikopter, dan ga je beseffen dat we heel zuinig moeten zijn op het groen dat nog resteert tussen al deze recente verstedelijkingen."
De nu 57-jarige Kleijweg, oud-eigenaar van het Stads Koffyhuis, toonde al eerder zijn betrokkenheid bij kleinschalig ondernemen. Liefst werkte hij met regioproducten en met inzet van mensen met een handicap. Zo was hij mede betrokken bij de Wereldzaak, tegenover de brandweergarage: een uniek restaurant waar personeel uit de sociale werkvoorziening een baan kreeg. Die maatschappelijke betrokkenheid plus oog voor de ecologie herkent Kleijweg bij zijn collega's in het BuytenHout gebied. Zoals bij de ondernemers van café Du Midi, natuurhotel Uylenburg en veehouderij Biesland Hoeve, bij Vakantiepark Delft Hout, en bij organisaties als Natuur- en Milieubescherming Pijnacker en De Papaver. Wat Kleijweg en deze andere voortrekkers willen, zo bleek donderdagavond bij de officiële presentatie van hun plannen, is dat er als basis een totale Gebiedsvisie komt, die de groenterreinen van Delft, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer meer bindt. Onderzoekscentrum Alterra uit Wageningen heeft daarvoor al een voorzet gedaan. Die visie is mede nodig omdat in 2019 een ingrijpend nieuwe Omgevingswet van kracht wordt, waarmee alle gemeenten en ook overheden als waterschap Delfland te maken krijgen.
Maar 'BuytenHout Tafel', zoals de denktank van Kleijweg en andere initiatiefnemers zich noemt, wil daarbij vooral 'ideeën van onderop' aanleveren. En dan om te beginnen met de natuurgebieden aan Delftse en Pijnackerse kant. "Liever niet een overheid die zonder ruggespraak vanachter het ambtelijk bureau zegt 'zo gaan we het doen'. Nee: als betrokken ondernemers in het gebied willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en, samen met boeren, natuurorganisaties en particulieren, zelf ideeën aandragen om hier een waardevolle groene leefomgeving van te maken."
Tijdens de oprichtingsavond kwamen al enkele suggesties aan bod, ook van een overheid als waterschap Delfland. Bestuurder Ingrid ter Woorst zei over de problematiek van de plas in de Delftse Hout: "We hebben er veel gebaggerd, en dat heeft miljoenen gekost. Maar dat heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, de blauwalg blijft terug keren." Ook is geëxperimenteerd met waterstofperoxide-injecties. Dat bleek evenmin de echte oplossing, "Het probleem zit in de bodem van de plas. Die bevat teveel meststoffen." Ze gaat daarom binnenkort haar medebestuurders voorstellen om de bodem af te dekken met een laag zand, om het zwemwater in de Delftse Hout in de zomertijd zo lang mogelijk te vrijwaren van blauwalg. Dat alleen zal niet voldoende zijn, zei ze erbij. Vissers zullen moeten stoppen met het leggen van voer, en ganzen – die met hun poep zorgen voor bacteriën die zwemmersjeuk veroorzaken – zullen zoveel mogelijk moeten worden geweerd. "Maar dat zijn aspecten die de gemeente Delft dan moet regelen", zei ze na afloop. Andere ideetjes, op recreatief gebied: "Campingbeheerder Pim Meijkamp heeft geopperd om vogelaars excursies te laten verzorgen aan kampeergasten. Hij betaalt dan een bijdrage per deelnemer aan hun vereniging. Ook De Papaver kan daarbij worden betrokken. Verder ligt er een vraag om het sluisje bij de Tweemolentjesvaart te openen voor fluisterboten", aldus Kleijweg.

Stiltebos
Ook werd donderdagavond de komst aangekondigd van een 'Stiltebos', rondom de paardenmanege achter de plas van de Delftse Hout, nabij de Nootdorpse Plassen. Een fiks gebied, nu nog deels bos en deels weiland, gaat daar op initiatief van ondernemer Josje Duijndam - oprichter Du Midi en Uylenburg - worden ingericht als meditatief landschap, met daarin ook een commercieel gebouw dat dienst moet gaan doen als Stiltecentrum. De vergunningen hiervoor zijn al verleend, komende september begint de aanleg. Een woordvoerster van Duijndam zei dat dit Stiltebos wel open toegankelijk blijft. Kleijweg: "Persoonlijk vind ik dat het hele gebied zoveel mogelijk een domein voor wandelaars en fietsers moet worden. Waarom bijvoorbeeld zoveel parkeerplaatsen bij de Delftse Hout? Ik zou zeggen: een parkeerplaats aan het begin, bij Knus, en hooguit nog een kleinere plek voor auto's van mindervaliden bij het Rieten Dak. Want verder is alles vanuit de omringende gemeenten te befietsen in BuytenHout."
Via www.vriendenvanbiesland.nl zijn de initiatiefnemers te bereiken voor meer informatie.