Mr M.C. (Marleen) Loof, kandidaat-notaris.
Mr M.C. (Marleen) Loof, kandidaat-notaris. Foto:

Een erfenis… wat nu?

Na een overlijden moet er in korte tijd veel geregeld worden. Wie regelt de uitvaart? Wie zijn de erfgenamen? Wie kan de rekeningen betalen? Wat moet met de inboedel, de woning en de andere bezittingen van de overledene gebeuren? En wie beslist daarover?

Vragen waarbij de notaris u kan helpen. Zorg van u kan wegnemen of overnemen.

Wie zijn de erfgenamen
Als de overledene een testament heeft gemaakt, wijst het testament de erfgenamen aan. Is er geen testament, dan wijst de wet de erfgenamen aan. De notaris onderzoekt en stelt vast wie als erfgenamen worden aangewezen, informeert hen over hun positie en adviseert hen over de mogelijkheden om de nalatenschap te aanvaarden of te verwerpen en de gevolgen van hun keuze. Het is niet verstandig een nalatenschap zonder voorbehoud te aanvaarden als u niet zeker weet dat de nalatenschap een positief saldo heeft. Mogelijk wordt u dan opgezadeld met schulden van de overledene. Bepaalde gedragingen waarmee u bij derden de indruk wekt dat u erfgenaam bent, kunnen tot gevolg hebben dat u aansprakelijk bent voor de schulden van de nalatenschap. De notaris adviseert u om de juiste beslissingen te nemen.

Akte van erfrecht
Als duidelijk is wie de erfgenamen zijn, op welke manier zij de nalatenschap hebben aanvaard, wie bevoegd is de goederen van de nalatenschap te beheren en daarover beslissingen te nemen, stelt de notaris de akte van erfrecht op. Met deze akte kunnen de erfgenamen aantonen dat zij erfgenamen zijn en wie namens de erfgenamen bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen. Banken, verzekeringsmaatschappijen en andere instanties hebben deze akte van erfrecht nodig om bankrekeningen vrij te geven en verzekerings- en andere uitkeringen te doen aan de erfgenamen. Indien tot de nalatenschap een woning behoort, is de akte van erfrecht nodig om de woning bij het kadaster op naam van de erfgenamen te zetten.

Testament
Als u een testament 'op de langstlevende' hebt, is het zinvol om door de notaris te laten bekijken of het nog voldoet aan uw wensen en of uw testament voldoende mogelijkheden biedt om uw nalatenschap fiscaal gunstig af te wikkelen. Een wat ouder testament 'op de langstlevende' bevat deze mogelijkheden meestal niet en het gevolg is dan dat de langstlevende - vaak onnodig - wordt geconfronteerd met een fikse aanslag erfbelasting. Een modern testament biedt meer mogelijkheden om de nalatenschap van een overleden echtgenoot fiscaal zo gunstig mogelijk af te wikkelen.

Wat betekent de notaris nog meer voor u?
Soms komen de verhoudingen binnen de familie op scherp te staan na een overlijden en lopen emoties hoog op. Ineens zit u samen met de andere erfgenamen aan de 'nalatenschapstafel' en moet u samen beslissingen nemen. In zo'n situatie kan de notaris de erfgenamen verder helpen om tot een voor alle erfgenamen acceptabele afwikkeling van de nalatenschap te komen.

Uw notaris, onafhankelijk, onpartijdig en
deskundig

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u uw huidige testament laten beoordelen door een deskundige, neemt u dan contact op met het kantoor van Westvest Notarissen aan de Westvest 38. Of kom naar ons inloopspreekuur: u kunt elke maandag, woensdag en vrijdag van 12.00 uur tot 13.00 uur bij ons binnenlopen voor een gratis juridisch advies van ca. 15 minuten.

Westvest Notarissen
Westvest 38
2611 AZ DELFT
T 015 – 219 19 99
F 015 – 219 19 88
E. info@westvest-notarissen.nl
I www.westvest.nl

Mr C.J. (Channâh) van der Meulen-Sietzema, kandidaat-notaris.
Afbeelding