Maria Wijnmaalen is nabestaandeconsulent.
Maria Wijnmaalen is nabestaandeconsulent. Foto:

Goed voorbereid op verlies: een goede zaak

Het is goed om goed voorbereid te zijn op verlies. Dus organiseert Delft voor Elkaar binnenkort een workshop waarin dit onderwerp centraal staat. Een nabestaandeconsulent zal de deelnemers dan trakteren op handige informatie die ze waarschijnlijk nog niet wisten.

"Het mooiste van mijn werk als nabestaandeconsulent vind ik het feit dat ik preventieve ondersteuning kan bieden", vertelt Wijnmaalen. "Belangrijk, want het gebeurt steeds vaker dat mensen schulden erven. En vaak weet je pas dat je schulden erft op het moment dat je er midden in zit."
Dit komt deels omdat veel ouderen niet graag aan hun kroos vertellen dat ze financiële problemen hebben. Overlijden zij, dan erf je ook de schulden. Vervelend, maar gelukkig is het redelijk eenvoudig te voorkomen. "Je kunt aangeven dat je wel de erfenis wilt, maar alleen als die positief eindigt. Je kunt ook aangeven dat je helemaal geen erfenis wilt. Dit betekent echter dat je ook dat ene favoriete theelepeltje niet mag. Of de fotoalbums." Vlak voor het overlijden mag je die dan wél gewoon in ontvangst nemen. Het zijn details die veel mensen niet weten.
Wat veel mensen uit eigen ervaring vaak wél weten, is dat de discussie over de erfenis niet zelden tot conflicten en ruzies leidt. Het zijn echter situaties die niet uit de hoge hoed komen, weet Wijnmaalen. "Maar als mensen ziek worden en familieleden komen vaker over de vloer, dan lijkt alles binnen de familie vaak weer koek en ei." Als na het ziekbed de dood volgt, komt de erfenis om de hoek kijken. En dan gaat het mis. "Jaloerse trekjes, manipulaties. Van alles komt dan naar boven." Ook dit is makkelijk te voorkomen, benadrukt Wijnmaalen. "Vooraf wordt altijd volop gepraat over de uitvaart. Maar ook over de erfenis kan je preventief en constructief in gesprek. Dat is altijd goed, al is het geen garantie dat er vervolgens geen problemen ontstaan."
De workshop is op donderdag 15 juni van 13.00 uur tot 17.00 uur bij Delft voor Elkaar aan de van Bleyswijckstraat 91 en is de vierde in een reeks. Nicolette Brinksma is namens Delft voor Elkaar één van de organisatoren. De voorgaande edities waren een succes, vertelt ze. "Zo'n workshop geeft helderheid en rust. Ook voor nabestaanden. Als je goed voorbereid bent op verlies, kun je jezelf een hoop moeilijkheden en verdriet besparen", zegt Brinksma. "Maar het is een onderwerp waar mensen vaak niet bij stilstaan."
Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Aanmelden kan via administratie@delftvoorelkaar.nl, bij een van de contactpunten of via telefoonnummer 015-7600200.