De mannen van d.v.v. Delft begonnen het seizoen goed, hadden een inzinking, maar waren op tijd opgeladen voor de nacompetitie, waarin ze promotie afdwongen. (foto: Wouter Dill)
De mannen van d.v.v. Delft begonnen het seizoen goed, hadden een inzinking, maar waren op tijd opgeladen voor de nacompetitie, waarin ze promotie afdwongen. (foto: Wouter Dill) Foto: Wouter Dill

'Bijeengeraapt' d.v.v. Delft schrijft historie en promoveert voor het eerst in haar geschiedenis naar de eerste klasse

DELFT – D.v.v. Delft schreef zondag geschiedenis. De Kerkpolderbewoners komen komend seizoen voor het eerst in de 103-jarige clubhistorie uit in de eerste klasse.

Een puike prestatie, waarmee weinigen vooraf rekening hadden gehouden. "Vorig jaar zaten we rond deze tijd in de bestuurskamer en kwam er een man of tien aankondigen dat ze zouden vertrekken. Toen zaten we met de handen in het haar", blikt voorzitter Ries van Dam terug. "Vanaf dat moment hebben we de mouwen opgestroopt en is er een selectie samengesteld met de spelers die bleven en jongens uit het derde."
Het leidde tot een bliksemstart, waarin de eerste periode werd gewonnen. "In de breedte bleken we alleen minder sterk. Ik merkte op het trainingskamp in Barcelona, waar ik ook mee naartoe ging, dat het een hele hechte groep was. Gedurende het jaar kregen we met wat personele problemen te maken, maar dat hebben we met jongens uit andere elftallen, ook Paul Etienne heeft zijn steentje bijgedragen, op zijn Delfts opgevangen."
"Tot begin maart liep het voorspoedig", herinnert trainer Oscar Laguna Burgos zich, "Daarna ging het minder. In aanloop naar de nacompetitie hebben we besproken dat we het seizoen op een waardige manier wilden afsluiten. Na dat overleg zag ik de scherpte terugkomen en kreeg ik een goed gevoel. Dat bleek terecht, want in de twee wedstrijden tegen DRL waren we duidelijk de beste."
De promotie vormt een hoogtepunt in het 18-jarig voorzitterschap van Ries van Dam. "Deze jongens hebben historie geschreven. In onze 103-jarige geschiedenis hebben we nog nooit in de eerste klasse gespeeld. Daar gaan we volgend jaar van genieten. Waarschijnlijk blijven de meeste jongens en het is aan onze nieuwe trainer om zijn selectie op peil te krijgen. Ik heb daar heel veel zin in."
Dat gaat gebeuren zonder Oscar Laguna Burgos, die naar Wilhelmus vertrekt. "Soms vallen keuzes wat ongelukkig uit. Toen ik tekende, stonden ze derde, inmiddels zijn ze naar de derde klasse gedegradeerd."
Hij wordt opgevolgd door Laurens Sandell, die aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begint. "Het is uniek dat dat in de eerste klasse is. Dat we ze met Oscar en wat andere jongens zeven jaar geleden naar de tweede klasse hebben geschoten, maakt me extra trots. Daarnaast geeft het feit dat mijn leermeester Pierre van Zinnen hier een paar jaar geleden werkte me extra motivatie."
"Tegen DRL is gebleken dat er een sterk elftal is met heel veel karakter. Ik had de promotie niet verwacht, maar ik heb er zeker wel rekening mee gehouden dat het kon gebeuren. We gaan nu proberen de selectie in de breedte te versterken, zodat er meer concurrentie in de groep komt. De eerste doelstelling is handhaving, maar we gaan de tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen."