Tim Houter van Hardt en minister Schultz, met achter hen de hyperloop-testfaciliteit. (foto: Roderik van Nispen)
Tim Houter van Hardt en minister Schultz, met achter hen de hyperloop-testfaciliteit. (foto: Roderik van Nispen) Foto: Roderik van Nispen

Minister onthult Europa's eerste hyperloop-testfaciliteit

DELFT - Minister Schultz van Haegen heeft donderdagochtend op de campus van de TU Delft Europa's eerste hyperloop-testfaciliteit onthuld.

Het bedrijf Hardt heeft samen met het Europese bouwconcern BAM een 30 meter lange testfaciliteit gebouwd om de technologie voor het futuristische vervoersysteem te testen.
Hardt is het eerste Europese bedrijf dat de hyperloop ontwikkelt. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu maakte voor de onthulling bekend dat zij in samenwerking met Hardt en het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One een onderzoek is gestart naar de mogelijkheden van de hyperloop in Nederland. "In de mobiliteit is met zelfrijdende voertuigen, platooning trucks en drones een nieuw tijdperk begonnen", zei minister Schultz. "We willen in Nederland de Europese proeftuin zijn voor deze innovatieve en duurzame mobiliteit en meer kennis opbouwen. De hyperloop is snel, innovatief, stil en duurzaam en daarmee zeer interessant voor de mobiliteit van de toekomst."

De testfaciliteit van Hardt en BAM in Delft betreft een buis met een lengte van 30 meter en een buitendiameter van 3,2 meter. Met deze testfaciliteit gaat Hardt op lage snelheid alle belangrijke systemen in een vacuĆ¼m testen. Het gaat onder meer om het testen van de veiligheid, de voortstuwing, het zweven en het stabiliseren van het hyperloopvoertuig.