Afbeelding
Foto:

Theo van Lith (76)

-Wat bent u hier aan het doen aan de Schoemakerstraat?
"Dit is de vaste plek van een groep oude mannen die hier al twintig jaar samen komt. We noemen het de plek bij de bankjes. Als het een beetje weer is komen we hier naartoe, gemiddeld met een man of tien. Soms komen er ook enkele dames. Het is een soort open-lucht-buurthuis."

-Waar hebben jullie het over?
"Over voetballen, over vissen, over wat we vroeger hebben uitgehaald. We zijn in de zeventig, dus dan heb je wel wat meegemaakt. Daar kan je geen boek, maar een encyclopedie over volschrijven. In de loop der jaren zijn er wel van ons weggevallen. De één is verhuisd, een ander is dood gevonden in de douche. Dat soort dingen gebeuren. Ook op deze plek is veel gebeurd. Hier tegenover werd eens een stoffelijk overschot uit de sloot gehaald. Ook het lichaam van Wilma Bres is hier verderop gevonden. Rond Oud & Nieuw was hier jarenlang de kerstbomenbrand."

-Deed u daar vroeger ook aan mee?
"Ja, toen ik jong was en nog de Van Goghstraat in Den Haag woonde. Iedereen van mijn leeftijd deed daar toen nog aan mee. Je kreeg dan weleens een pak op je lazer, maar we deelden soms ook uit."

-Heeft u recent nog iets leuks meegemaakt?
"Niet echt. Mijn vrouw, met wie ik ruim 40 jaar getrouwd ben, heeft longkanker. Vrijdag hoorden we dat ze uitzaaiingen heeft. Het is een gelopen race."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Het geouwehoer met die nieuwe regering, die we nog moeten krijgen."