'Het wordt een lelijk vierkant blok'

n Vervolg van de voorpagina

Waarom de plannen hen niet kunnen bekoren? "Het is fijn dat die LIDL er niet komt", begint ze. "Maar nu komen er 45 woningen. Het wordt een lelijk vierkant blok. En dat op een kansenlocatie. Het is ook drie-en-een-halve meter hoger dan het bestemmingsplan voorschrijft. Heel bizar. Waarom trekt wethouder Harpe de stekker hier niet uit?" Dat zou goed zijn, vindt Sint. "Dit stukje van Delft is al verneukt. Probeer er nog iets van te maken. Iets spannenders. Geen groot blok met een soort containerwoningen." Volgens haar zijn de verschillende deskundigen binnen de bewonersvereniging al druk met de voorbereidingen om, na de inloopbijeenkomst, dit volgens hen onzalige plan te gaan tegenhouden. Ook Wytze Patijn is kritisch. De stadsbouwmeester klom afgelopen week in de pen en schreef aan wethouder Harpe. Patijn noemt de stedenbouwkundige inpassing 'discutabel' en hij noemt het 'ongewenst' dat het pand hoger wordt dan de bestemmingsplanhoogte. 'Het plan lijkt vooral bepaald te zijn door het streven naar maximalisatie van aantallen woningen', aldus Patijn in zijn brief.
Vanuit de politiek klink vooralsnog weinig weerstand. "Het idee is stukken beter dan de plannen die er waren voor de LIDL-supermarkt", reageert Aad Meuleman, fractievoorzitter van Stadsbelangen Delft. "As ik de tekeningen zo zie dan is de ontwikkelaar tegemoet gekomen aan de kritiek van de raad en belangenhebbenden. Wij staan hier in elk geval niet negatief tegenover." Dat omwonenden kritisch zijn, daar kan Meuleman niet helemaal inkomen. "Je kan wel bij elk plan roepen dat je er tegen bent, maar ik heb ze ook nog niet met alternatieven zien komen. Ik heb het idee dat ze alles willen tegenhouden. Maar op een gegeven moment moet je er toch een klap op geven."
Ook CDA-fractievoorzitter David van Dis kan zich niet vinden in de kritiek van de omwonenden. "Wij zijn er niet op tegen dat er op deze plek daghoreca, detailhandel en woningen komen", zegt Van Dis. Mocht het hoger worden dan het bestemmingsplan voorschrijft, dan hebben critici wel een punt, zegt Van Dis. "Dit zullen we nauwlettend in de gaten houden."
Van Dis en Meuleman vrezen vooral de financiële gevolgen die dit hoofdpijndossier mogelijk weer gaat opleveren. Delft heeft de knip al moeten trekken om de ontwikkelaar tegemoet te komen voor misgelopen inkomsten en nieuwe tekeningen. En zolang deze soap niet tot een goed einde komt, hangen nog meer extra kosten als het zwaard van Damocles boven de stad.