Afbeelding
Foto:

Aad van der Hoeven

Aad van der Hoeven (60) heeft van de Delftse bierhistorie zijn levenswerk gemaakt. Bovendien is hij de Bekendste Delftenaar 2016.

1. Waarom wil je bij het Stads-Koffyhuis op de foto?
"Omdat ik hier al tien jaar lang kom met de bierhistorische rondwandelingen. Dan stoppen we hier tussendoor om een Delftse Knollaert te drinken. Bovendien hebben ze hier zes van onze bieren en steunen ze me al tien jaar."

2. Waar is je fascinatie voor de biergeschiedenis begonnen?
"Het begon ruim dertig jaar geleden, na een excursie in een Heinekenbrouwerij. We kregen na afloop een Heineken-stropdas. Daarna heb ik jarenlang brouwerij-artikelen gespaard. Op het hoogtepunt had ik zo'n zesduizend artikelen, waaronder 3500 bierglazen. De verzameling heb ik een tijdje geleden het huis uit gedaan. Als ik m'n glazen ging afwassen, was ik daar anderhalve week mee bezig. In de loop der jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de vele bierbrouwerijen die ooit in Delft zaten."

3. Hoe belangrijk is bier voor jou?
"De biergeschiedenis is voor mij veel belangrijker. Iedereen heeft het over het hedendaagse bier. Maar er zijn maar een paar mensen die praten en schrijven over de geschiedenis ervan. En die geschiedenis is juist zo leuk."

4. Wat voor kind was jij?
"Ik was altijd wel ondernemend. Veel buiten. Ik groeide op aan de Hendrick de Keyserweg, aan de rand van Delft. Dus was ik veel in de polders rondom Delft te vinden. Het was een mooie en leuke jeugd. Nog altijd ben ik veel buiten en veel op pad. Niet omdat ik het thuis niet leuk vind, maar omdat ik graag van alles doe en onderneem."

5. Had je verwacht ooit nog eens 'de bekendste' te worden?
"Dat is nooit zo m'n bedoeling geweest. Maar ik heb met Bierhistorie Delft wel wat voor de stad betekend en mensen waarderen dat. Het was ook niet m'n bedoeling een bedrijf te beginnen. Ik bracht wat biertjes uit - en voor ik het wist runde ik een heel bedrijf. In totaal hebben we nu zo'n vijftien biertjes uitgebracht. Tweede Pinksterdag presenteren we tijdens het Foodfeest op Hoeve Biesland de nieuwste: Delftse Poorter."

6. Wat houd je verder bezig?
"Momenteel ben ik bezig met een boek over de 'Van Berckels', de familie achter de laatste gesloten Delftse brouwerij, in 1922. Bovendien volg ik de Formule 1 al jaren. Jan Lammers was vroeger mijn idool, in z'n Samson Shag-wagen. Verder heb ik 22 jaar bij EDH gehandbald. Een club die helaas niet meer bestaat. Maar we hebben nog steeds contact met elkaar."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"zou ik ervoor zorgen dat er minder zwerfvuil was en alles rond Avalex beter was geregeld. Het is nu een zooitje. Delft heeft een prachtige binnenstad, kan die niet schoner?"

8. Je wilt dat bier één van de pijlers voor toeristisch Delft wordt. Lukt dat?
"Bij de VVV en de gemeente slaat dit idee nog steeds niet heel erg aan. Ze zeggen dat toeristen niet vanwege bier naar Delft komen. Maar ze hebben het nooit geprobeerd. Tijdens een event als het bierfestival komen er wel degelijk mensen van heinde en verre naar Delft."

9. Wat leert de biergeschiedenis ons?
"Dat je met goed bier je naamsbekendheid groter kan maken."

10. Hoe ziet de biertoekomst eruit?
"Ik hoop en verwacht dat speciaalbieren altijd een grote plek zullen blijven innemen in de bierconsumptie. Zelf zullen we mooie bieren blijven maken en Delft zo op de kaart blijven zetten. De bierstad die we rond 1650 waren, toen we jaarlijks 70 miljoen liter brouwden, komt niet meer terug. Maar we moeten ons niet het vergeethoekje laten drukken."