Seth Halkes, Maurice Verwer en Marcel van Wensveen (v.l.n.r.) op het Drielandenpunt, tijdens hun trainingssessie op Limburgs grondgebied.
Seth Halkes, Maurice Verwer en Marcel van Wensveen (v.l.n.r.) op het Drielandenpunt, tijdens hun trainingssessie op Limburgs grondgebied. Foto:

Fietsen door Italiaans hooggebergte, voor de goede doelen èn de uitdaging

DELFT – Seth Halkes en zijn kameraden Marcel van Wensveen en Maurice Verwer doen eind deze maand mee aan de Stelvio Challenge. Dit is een flinke fietstocht waarmee geld wordt ingezameld voor een goed doel.

Seth en zijn vrouw Maud Halkes hebben een dochter met een ernstige meervoudige beperking, Suus. Voor haar en andere kinderen spant Maud zich nu in om in Delft het Kinderdagcentrum (KDC) AandachtsLab te realiseren. "Een kleinschalig ouderinitiatief voor kinderen met ernstige meervoudige beperkingen waar we zorg op maat gaan bieden", legt Seth uit. In de zoektocht naar soortgelijke initiatieven stuitte Maud op Stichting Pim, een vergelijkbaar ouderinitiatief, die hun voorziening voor dagbesteding, wonen en logeren al heeft gerealiseerd. "Zij organiseren elk jaar een groot event om geld in te zamelen: De Stelvio Challenge. Hiermee halen ze niet alleen geld voor zichzelf op, maar voor meerdere goede doelen." KDC AandachtsLab is er daar dit jaar één van. Dus doet ook Seth Halkes dit jaar mee. "Ik ben verknocht aan dit goede doel en zie hier ook een persoonlijke uitdaging in." Je fietst namelijk niet zomaar even tegen bergen als de Passo dello Stelvio en de Gavia op. "Daar moet je keihard voor werken, veel tijd vrij maken en serieus trainen om hierin te slagen. Maar als je kinderen met een ernstige meervoudige beperking wilt helpen in hun ontwikkeling, moet je ook veel geven." Dus doet hij dat nu ook op de fiets. Onlangs oefenden ze al op 'onze' eigen Limburgse heuvels. "Zo'n 110 kilometer. Om te ontdekken of ons materiaal goed is, hoe we het doen met voeding en hoe lang we zo'n bergrit volhouden." En ze hielden het prima vol. De Stelvio is echter andere koek, beseft Seth. "Ze hebben daar laatst ook tijdens de Giro d'Italia gereden. Het is een klim van 26 kilometer lang. En je moet ook echt 26 kilometer lang klimmen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6 à 7 procent. Continue druk op de pedalen. Echt een uitdaging." De drie mannen laten het er echter niet bij. Want na de klim vanuit Bormio fietsen ze door en dalen ze ook nog af, om de berg vervolgens ook nog even van de andere kant te gaan beklimmen. "Het is verslavend", legt Seth Halkes uit. "Als je dan toch bezig bent, is het natuurlijk gaaf als je die berg twee keer beklimt." Ook wielercoryfeeën Erik Breukink en Johan van der Velde fietsen mee. "Zij hebben hier in 1988 tijdens de Giro een legendarische bergrit beleefd. Dat was een heroïsche etappe door sneeuwstormen. Ze waren toen door de kou bevangen."
Seth Halkes kijkt er naar uit om, weer of geen weer, op 30 juni na de finish bovenop de mooie berg te staan. "De verbondenheid en het besef waarvoor we het doen, vind ik heel erg mooi. Want we doen het uiteindelijk voor het kinderdagcentrum en onze 10-jarige dochter Suus. Omdat we uit ervaring weten dat het een groot verschil maakt als kinderen elke dag een programma op maat met extra aandacht aangeboden krijgen, zoals we in het AandachtsLab voor ogen hebben."
Seth Halkes hoopt dat andere sportievelingen zijn team nog willen versterken. Ook sponsoring is meer dan van harte welkom. Mail voor meer info naar maud@aandachtslab.nl of check www.aandachtslab.nl.