Henk Schipper stopte van de ene op de andere dag bij Vitesse Delft.
Henk Schipper stopte van de ene op de andere dag bij Vitesse Delft. "Daarna ben ik ook nooit meer gaan kijken, maar misschien wil ik er binnenkort wel weer wat mee doen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Henk Schipper?

PIJNACKER - Henk Schipper (49) wilde het maximale uit zijn mogelijkheden halen, wat leidde tot een geweldige tijd bij Vitesse Delft.

Schipper begon met voetballen bij Full Speed. "Maar al daarvoor speelden we in de Bomenwijk op straat met onder meer de familie Rooijakkers en Kees Kruis. Mijn vader speelde bij Full Speed, dus daar ging ik ook heen. Toen ik twaalf jaar was, ging ik naar DHC, maar na anderhalf jaar keerde ik terug bij Full Speed."

- Waarom?
"Omdat Regi Blinker in hetzelfde elftal zat en wij wisselden elkaar af. Verder was ik niet brutaal genoeg, maar talent had ik zeker wel. Ik ging terug naar Full Speed, waar ik al vroeg naar de senioren ging en ik op mijn zeventiende mijn debuut maakte."

- Hoe ging dat?
"Prima, ik kwam binnen in een elftal met Marcel Besse, Hans Turkenburg, Peet Witveld, Ronald Verhaar en Ruud Wijnands. Dat waren mannen waar ik tegenop keek. Na een paar jaar was ik de vaste linksbuiten. Omdat ik ook eens een andere club wilde proberen, ging ik naar Delft."

- Hoe beviel dat?
"Door een bedrijfsongeval stond ik zeven maanden langs de kant. Daardoor werd de overstap niet wat ik ervan verwachtte. Ik keerde terug naar Full Speed tot een kennis die bij Vitesse Delft speelde me vroeg of ik daar niet heen wilde."

- Heb je getwijfeld?
"Vooral mensen om me heen verwachtten dat ik er niet zou passen, maar ik was bij Full Speed wel uitgeleerd. Bij Vitesse Delft kwam ik in de selectie en hing ik eigenlijk tussen het eerste en tweede in. In het eerste jaar moest ik vooral wennen aan het drie keer raken."

- Met wie speelde je daar?
"Met Harry Garnaat als oud-gediende, Michael Righarts, Romano Mollis en Aldo Carta. Ik leerde er veel van Gerard Gronsveld en Martin de Graaf. Hoewel ik niet altijd in het eerste stond, werd ik een betere voetballer. Op mijn vierendertigste ging ik terug naar Full Speed, maar dat werd niet wat ik ervan hoopte."

- Waarom niet?
"In de Stad Delft Bokaal ging alles naar wens, alleen miste ik in de finale een penalty tegen Vitesse Delft. Gedurende het seizoen scoorde ik niet veel meer en kon ik niet mijn stempel drukken, zoals ik vooraf had gehoopt. Ook verschilde ik regelmatig van mening met trainer Koos Ham over de manier van spelen."

- Wat deed je toen?
"Na een seizoen keerde ik terug bij Vitesse Delft, waar ik nog mooie jaren in het derde heb gehad, tot ik op mijn achtendertigste abrupt stopte."