Robin van den Bosch, Thomas Koppelaar en Wolf Meerburg (v.l.n.r.) zijn druk in de weer met het testen van Iwheels.
Robin van den Bosch, Thomas Koppelaar en Wolf Meerburg (v.l.n.r.) zijn druk in de weer met het testen van Iwheels. Foto:

Het bruist van de ideeën over elektrische vervoersmiddelen

DELFT - Scholieren van het Christelijk Lyceum Delft onderzoeken elektrisch vervoer van station Delft Zuid naar de TU-wijk. Het gaat om elektrisch personenvervoer voor de last mile, de zogenaamde Iwheels.

Vier groepjes uit havo 4 en VWO 4 en 5 doen twee maanden lang een opdracht voor hun Technasium-vak Onderzoeken & Ontwerpen. Opdrachtgever Jacoba van Gastel van We-All-Wheel ziet vooral voordelen van onderzoek door scholieren. Scholieren zien eerder kansen dan belemmeringen en de huidige scholieren zijn over enkele jaren de eerste generatie E(lectric).
De onderzoeken die We-All-Wheel heeft uitgezet bij de scholieren passen bij deze tijd. Steden veranderen in rap tempo. Overheden willen geen zwaar vervuilende vrachtwagens meer in de steden. Steeds meer brommers worden elektrisch en de steden worden steeds meer een plek waar we vooral rond willen lopen, fietsen en Iwheelen in een gezonde lucht.
De onderzoeken passen goed bij de ontwikkelingen die de stad Delft voor ogen heeft. Delft is innovatiestad en daar passen Iwheels uitstekend bij. "Door meer aandacht te geven aan fun vervoersmiddelen kunnen we ook andere problemen oplossen, zoals de verkeersdrukte rondom station Delft", geeft Jacoba van Gastel aan. "Door station Delft Zuid te ontwikkelen als een hip en toegankelijk station voor de TU Delft, Technopolis en Delft Tech Park ontlasten we station Delft en creƫren we een mooie, innovatieve en leuke route naar deze wijken." Elk groepje onderzoekt een andere vraag over elektrische vervoersmiddelen. Uiteenlopend van praktische aspecten, zoals de prettigste route met Iwheels van Delft Zuid naar de TU-wijk en hoe zorg je het beste voor je batterij tot hoe kunnen elektrische vervoersmiddelen zorgen voor minder gezondheidsproblemen door uitstoot en geluid. En hoe zit de 'after sales-markt' voor Iwheels in elkaar? Robin heeft veel uitgezocht over nieuwe generatie batterijen: "De huidige batterijen zijn wel uitontwikkeld, maar er komen gave nieuwe generaties aan", weet de CLD-leerling. "Wat het leuk maakt is dat onze resultaten straks ook echt gebruikt gaan worden", voegt Wolf eraan toe.
Behalve onderzoeken, informatie verzamelen en plannen maken, mochten de scholieren ook ruim twee weken allerlei Iwheels uitproberen. Mayra vond dat het leukste onderdeel: "Gaaf om met zo'n Qugo door de stad te rijden, zeker toen de snelheidsbeperking het niet goed deed." Thaksan reed dagelijks naar school op een Stigo bike: "Die Stigo bike rijdt heel relaxt, dat ga ik missen."
Mayra, Thaksan, Robin en Thomas en Valentijn, reden ook met een Trikke, Qugo en Stigo Bike mee in Helmond waar het wereldrecord E-parade elektrische voertuigen is verbeterd. Meer informatie: www.we-all-wheel.com.