Zelfs een volgens veel inwoners ideale oplossing van ondergrondse containers, zoals die al op de Paardenmarkt en bij het Raam staan, is niet ideaal zodra lieden hun vuilniszakken ernaast zetten...
Zelfs een volgens veel inwoners ideale oplossing van ondergrondse containers, zoals die al op de Paardenmarkt en bij het Raam staan, is niet ideaal zodra lieden hun vuilniszakken ernaast zetten... Foto:

Nog geen ideale oplossing voor huisvuil in binnenstad

DELFT – Vuilniszakken en rondrijdende vuilniswagens in de binnenstad zijn velen een doorn in het oog. Alternatieve inzamelingsmethodes worden of zijn al geprobeerd, maar betrokkenen zijn het niet eens over wat het beste is.

Door: Jesper Neeleman

Waar iedereen het wél over eens is, is dat die grote vuilniswagens als kiespijn kunnen worden gemist. Maar hoe komen we anders van dat afval af, in een stadsdeel waar veel huishoudens geen ruimte voor drie kliko's hebben?
Hierover zijn gemeente en vertegenwoordigers van belangenverenigingen in de binnenstad al maanden in gesprek. Ze bespraken de verschillende opties. Eén daarvan is om het afval op de ophaaldag op één centraal punt in de straat te zetten. Dit werd eind vorig jaar aan het Rietveld en de Vlamingstraat ingevoerd. "Die proef is goed bevallen. Daarom is na een pilot besloten om deze proefsituatie definitief te maken", zegt een gemeentewoordvoerster.
Onzin, reageert Joop Gravesteijn, voorzitter van Belangenvereniging Binnenstad Noord en bewoner van het Rietveld. "Het bevalt sommigen goed, maar de ouderen helemáál niet", reageert hij. "De meerderheid is hier niet gelukkig mee. Van ouderen wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen, maar omdat ze nu met hun vuilniszakken moeten sjouwen wordt het hen wel lastig gemaakt."
Dat vindt ook Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft. Hij kreeg hierover een klacht van een 92-jarige bewoonster van het Rietveld. Hierop mailde hij wethouder Harpe met de vraag of ouderenslavernij soms weer is ingevoerd. Zijn bestuursassistent reageerde vervolgens dat 'ouderen en mobiel beperkten' voor het sjouwen van de vuilniszakken gebruik kunnen maken van thuiszorg of mantelzorg. Mocht dit niet lukken, dan kan aanspraak worden gemaakt op de vangnetregeling.
Dit zou allemaal niet nodig zijn, als er meer ondergrondse containers kwamen, benadrukt Hans van Bodegom. Dan kunnen mantelzorgers of thuiszorg het afval op een door hen gewenst tijdstip kwijt. Van Bodegom is één van de binnenstadbewoners die betrokken is bij de werkgroep die met de gemeente praat over huisvuil. De volgens de gemeente geslaagde proef met het vuil aan het einde van de straat, is volgens Van Bodegom helemaal niet geslaagd. "In vergelijking met de tijd dat huisvuil voor de deur werd opgehaald heeft dit helemaal geen voordelen, alleen maar nadelen. Je moet ermee sjouwen, je krijgt één grote hoop zooi op de hoek van de straat. Het lijkt hier dan wel een achterbuurt. En als het tegenzit gaan er ook nog wat meeuwen in pikken en wordt het helemaal een zooitje."

n Lees verder op pagina 3