Een deel van de deelnemende winkeliers van de Vroege Vogel Actie, met van links naar rechts Yvo Sonneveld van No13, Marco van Long John Bodywear, Barbara van Gelder van Something Extra, Gerben van Long John Bodywear en Batul van Hills & Mills.
Een deel van de deelnemende winkeliers van de Vroege Vogel Actie, met van links naar rechts Yvo Sonneveld van No13, Marco van Long John Bodywear, Barbara van Gelder van Something Extra, Gerben van Long John Bodywear en Batul van Hills & Mills. Foto:

Fikse korting voor vroege vogels tijdens Vroege Vogel Actie

DELFT – Een groep winkeliers in de binnenstad organiseert zaterdag 3 juni een Vroege Vogel Actie. Ze gaan dan al vroeg open. En hoe vroeger je hier iets koopt, hoe hoger de korting.

Lang geleden trokken opgeschoten jongeren op brommers door de straten om hun nog slapende medemens wakker te maken. Ze noemden dat luilak. Tijdens luilak, steevast in het weekend van Pinksteren, waren soms ook winkeliers de pineut. Zij troffen hun winkelpui en etalage dan besmeurd met boter of andere troep aan, of ze waren beklad. Om dit klein menselijk leed te voorkomen, kwamen sommigen op het idee dit weekend extra vroeg open te gaan. "De Marktsjop is hier ooit mee beginnen", weet Marco, van Long John Bodywear aan de Oude Langendijk. "Sindsdien is dit in de Delftse binnenstad een jaarlijks terugkerend fenomeen."
Dit jaar zullen zo'n vijftien winkeliers, veelal gevestigd in Hartje Delft, het voorbeeld volgen dat de Marktsjop ooit gaf. Ook Long John Bodywear doet weer mee. "We gaan al om 07.00 uur open", vertelt Marco. "Ik sta sowieso altijd vroeg op, dus ik heb er niet zo'n moeite mee. Wat wel grappig is, is dat er mensen vaak al om kwart voor zeven 's ochtends voor de deur staan te wachten tot ze naar binnen mogen. Zoiets als de Vroege Vogel Actie geeft levendigheid in de binnenstad. Ik hou daar wel van."
Niet alle winkeliers openen al om 07.00 uur. Sommigen volgen een uurtje later. Marco kan het iedereen aanraden om vroeg naar de Delftse binnenstad te komen. "Want hoe vroeger het tijdstip, hoe hoger de korting. Zo hebben wij van 07.00 uur tot 08.30 uur maar liefst 50 procent korting op ondermode van de merken Bjorn Börg en Muchachomalo. Van 08.30 uur tot 09.30 geldt hierop een korting van 30 procent."
Ook andere winkeliers hebben mooie acties, weet hij. "Dus als je je vakantiegeld leuk wilt besteden en extra waar voor je vakantiegeld wilt: kom dan zaterdagmorgen 3 juni op tijd naar de stad. Er valt zeker weten iets leuks te scoren."