Een kleine hypotheek mag niet extra worden belast

DELFT - Huiseigenaren moeten bij hun belastingaangifte altijd de eigenwoningschuld en de aftrekbare rente opgeven, vindt staatssecretaris Wiebes van Financiƫn. Vereniging Eigen Huis is het hier niet mee eens.

Voor mensen die hun hypotheek grotendeels hebben afbetaald, betekent dit dat zij mogelijk tot honderden euro's per jaar meer belasting moeten gaan betalen.
De Wet Hillen bepaalt dat mensen nooit meer belasting over hun huis hoeven te betalen dan zij aan renteaftrek ontvangen. Tot 2013 konden huiseigenaren, met een inkomen in de hoogste belastingschijf (in 2017 is dat vanaf 67.073 euro) hun hypotheekrente nog aftrekken tegen maximaal 52 procent. Sindsdien gaat daar ieder jaar een half procent van af. Daardoor kan de situatie ontstaan dat er belasting moet worden betaald als het eigenwoningforfait gelijk of hoger is dan de aftrekbare rente. Voorheen was dat niet het geval. Voor een eigenaar van een woning met een kleine hypotheek zal het financiƫle nadeel jaarlijks steeds verder oplopen.

Voormalig minister Blok van Wonen zei vier jaar geleden nog in de Tweede Kamer dat mensen er zelf voor kunnen kiezen om hun betaalde hypotheekrente niet op te geven, om zo de negatieve gevolgen van de belastingcorrectie te ontlopen.