Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Kitty van der Beek-Schouten

Kitty van der Beek-Schouten (54) is 'cardiac device specialist' in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Dat levert deze week een nogal technische aflevering van 'het hemd' op.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Dit is een van m'n werkplekken. Hier controleren we pacemakers en zogenoemde ICD's. Ook maken we hier echo's van patiënten met een CRT-device. Dat is een speciale een pacemaker met drie draden. De echo is nodig om de pacemaker zo exact mogelijk af te stemmen."

2.Leg eens uit?
"Veel pacemakers hebben een of twee draden (één geplaatst in de boezem en één in de rechterhartkamer). Patiënten met hartfalen krijgen echter een pacemaker met een derde draad geïmplanteerd. Die wordt op de linkerhartkamer geplaatst."

3. Omdat?
De kamers van het hart niet synchroon samentrekken. Het hart 'schommelt'. De patiënt heeft daardoor een verminderde pompfunctie. De extra draad moet ervoor zorgen dat de hartkamers beter samenknijpen."

4.De echo is essentieel, begrijp ik…
"Implanteren heeft weinig zin als je niet zorgt voor de juiste afstelling. Het 'finetunen van het derde draadje' is belangrijk. Het oprekken en krimpen van het hart wordt uitgezet in de zogenoemde straincurve. Onze taak is te zorgen dat de curve het gewenste patroon gaat vertonen met als resultaat een optimaal ingestelde pacemaker. Dat neemt zo'n anderhalf uur in beslag."

5.Hoe vaak gebeurt dit?
"Per jaar worden in dit ziekenhuis zo'n 200 pacemakers geplaatst, ongeveer 20 daarvan zijn pacemakers met een derde draad. In Delft lopen inmiddels flink wat mensen rond die door ons zijn geholpen."

6.Jullie werken in een team, vertel eens?
"Ons team bestaat uit vier technici en twee secretaresses. We maken niet alleen echo's, we assisteren de cardiologen in de operatiekamer bij het implanteren. We meten of de draden op de goede plek in het hart zijn geplaatst. We vervolgen patiënten uiteraard en monitoren patiënten op afstand. In geval van calamiteiten zijn we oproepbaar."

7.Hoe word je cardiac device specialist?
"Na m'n middelbare school ben ik in 1985 begonnen op de hartfunctieafdeling, van het Hippolytusziekenhuis. Eerst op de algemene functieafdeling. Later heb ik me gespecialiseerd in vaatonderzoek en echocardiografie. In 2006 ben ik begonnen met de opleiding tot cardiac device specialist, heb mijn HBO-specialisatie echocardiografie en pacemakers afgerond. In 2010 heb ik het IBHRE-diploma (International Board of Heartrhythm Examiners) behaald."

8.Nog tijd voor andere zaken?
"Natuurlijk, maar voor m'n diploma heb ik eerlijk gezegd wel wat moeten inleveren. M'n grote hobby was toneelspelen, ik zong en maakte cabaret. Toen ik studeerde had ik geen fut meer om ook nog lappen tekst uit het hoofd te leren. Een diploma als dit is tien jaar geldig, dus straks moet ik weer aan de slag. Leuk is wel dat mijn collega-toneelspelers nog altijd vragen wanneer ik terugkom."

9.Als ik burgemeester van Delft was…
"Delft vergrijst. Ik zou zorgen voor een adequate opvang van ouderen die na hun ziekenhuisopname niet naar huis kunnen, zodat de zorg die in het ziekenhuis is geleverd op de juiste manier wordt voortgezet."

10.Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Vooral aan jongeren. Bedenk je dat in het ziekenhuis niet alleen artsen en verpleegkundigen werken. Er zijn veel uitdagende (technische) beroepen en werk-leer projecten op HBO-niveau, waar je voor kunt kiezen."