Een eerdere algemene ledenvergadering, met rechts voorzitter Wicher Schreuders achter het spreekgestoelte.
Een eerdere algemene ledenvergadering, met rechts voorzitter Wicher Schreuders achter het spreekgestoelte. Foto: Roel van Dorsten

In gesprek over gemeentelijk bezuinigingstraject

DELFT - In het najaar van 2016 waren de Delftse sportclubs via de Sportraad in een afrondend gesprek met de Gemeente Delft over de gemeentelijke bezuinigingen in de sportsector.

De verdere afhandeling van de uiteindelijk door de gemeenteraad genomen besloten was en is aan de Gemeente en de daarbij betrokken individuele sportclubs. Met de nu zeer nabij komende sluiting van Sporthal Brasserskade en van Sportpark Buitenhof is dat deel van het verhaal zo goed als afgesloten. Tegelijkertijd is met de wethouder, de ambtenaren en de gemeenteraad afgesproken dat er een nieuwe Sportnota zal worden opgesteld, dat er een investeringsagenda komt en dat er onderzoek zal komen naar mogelijk noodzakelijke aanpassingen in de tarieven zonder dat dit tot huurstijgingen zou mogen leiden.
Dit complete vervolgtraject heeft helaas aan gemeentekant enige maanden vertraging opgelopen, hetgeen ook de reden is geweest voor het uitstel van de Voorjaars-algemene ledenvergadering van de Sportraad naar maandag 12 juni. Er moet immers iets te bespreken zijn, anders hoef je niet bijeen te komen. Daarmee is de agenda voor genoemde algemene ledenvergadering (ALV) al grotendeels bepaald: het zal met name gaan over het vervolg op het gemeentelijke bezuinigingstraject, te beginnen met het ontwikkelen van een bijgestelde Sportvisie, alsmede daarna het opstellen van een Investeringsagenda. Ook dit vervolgtraject wordt weer begeleid door een Klankbordgroep (KBG), die deze keer slechts deels door het Bestuur van de Sportraad wordt ingevuld. De wens van de Gemeente is om een bredere maatschappelijke inbreng in die KBG te hebben, zodat de gemeente zorg zal dragen voor die bredere invulling. Het project wordt uitgevoerd door Drijver & Partners, hetzelfde externe bureau dat het onderzoek voor het bezuinigingstraject heeft uitgevoerd. Volgens de nu voorliggende planning zal de KBG voor het eerst bijeen komen op 7 juni, op 8 juni is er overleg hierover van de gemeente en Drijver & Partners met het Sportraad-bestuur, waarna op woensdag 5 juli een brede discussieavond met de sportclubs plaats zal gaan vinden, waarbij men zijn inbreng kan geven. Voor die discussieavond volgen uiteraard nog gerichte uitnodigingen.
Het Sportraadbestuur zal op de komende Voorjaars-ALV, naast behandeling van het voornoemde, ook haar plannen naar voren brengen ten aanzien van de invulling in Delft van de Nationale Sportweek, alsmede ten aanzien van een mogelijke activiteit voor vrijwilligers in de sport later dit jaar. Of deze plannen realiseerbaar zijn, dat weten we op dit moment nog niet, maar het Sportraadbestuur hoopt op de ALV op 12 juni meer hierover te kunnen melden.