De kerkwijnenactie was een groot succes en smaakt eigenlijk naar meer... (Foto: EvE)
De kerkwijnenactie was een groot succes en smaakt eigenlijk naar meer... (Foto: EvE) Foto:

Wijnactie levert mooi bedrag op voor restauratie Nieuwe Kerk

DELFT - Een lekker wijntje drinken en daarbij ook nog iets bijdragen aan twee monumenten in de stad. Heel wat Delftenaren deden dat de afgelopen maanden. "De kerkwijnen zijn een collectorsitem geworden"

Afgelopen maandag kreeg Wilco Blaak, directeur van de Oude en Nieuwe kerk, een cheque overhandigd met het mooie bedrag van 2694 euro. Het was de opbrengst van de actie die de vier PLUS supermarkten van Delft en Den Hoorn samen ondernamen om de restauratiewerkzaamheden in de Nieuwe Kerk te ondersteunen. Uiteraard onder het genot van een wijntje keken ondernemers Marcel Schungel (PLUS Bomenwijk), Henk van der Ster (PLUS Tanthof), Martin Panis (PLUS Martin Panis aan de Foreestweg) en Robert van Leeuwen (PLUS Van Leeuwen, Den Hoorn) samen met Wilco Blaak tevreden terug op de actie.

Kerkwijn
Het idee ontstond tijdens het Wijnfestival dat de vier ondernemers op 12 november in de Oude kerk organiseerden. Samen met wijnbouwer Paul den Toom zorgden zij er voor dat er twee speciale Delftse 'kerkwijnen' werden geproduceerd, met een afbeelding van de Oude en de Nieuwe kerk op het etiket, die vervolgens in de Delftse PLUS supermarkten en in de souvenirwinkeltjes van de beide kerken is verkocht. Van iedere fles ging twee euro naar het restauratiefonds van de Nieuwe Kerk en een snelle rekensom leert dat er dan een slordige 1347 flessen zijn verkocht. "Er kwamen leuke reacties", vertellen de vier ondernemers. "Niet alleen Delftenaren kochten de kerkwijn, maar ook verrassend veel toeristen." Ook voor oorspronkelijke Delftenaren die niet meer in de Prinsenstad wonen bleek de Delftse wijn een leuk relatiegeschenk of een mooie herinnering. Wilco Blaak is uiteraard blij met deze bijdrage aan het restauratiefonds. Maar nog blijer is hij met de samenwerking: "vanuit de kerk waarderen we het heel erg dat we voor de restauratie hulp krijgen uit de stad. Dat er ondernemers en andere Delftenaren zijn die creatief meedenken en zich echt willen inzetten om deze beeldbepalende monumenten voor de stad te behouden. De kerken léven echt in Delft, dat hebben we nu ook weer gemerkt."

Vervolg?
Hoewel bij alle PLUS supermarkten nog wel wat flessen te vinden zijn, is het grootste deel van de voorraad nu op. Komt er een vervolgproject? De ondernemers weten het nog niet, maar de wil ontbreekt zeker niet. De kerk zelf zet de actie in ieder geval nog wèl door: "De witte kerkwijn blijft in ons assortiment. We zullen deze schenken op onze recepties en uiteraard blijft de wijn ook in onze winkelcollectie", belooft Wilco Blaak.