Festivaldirecteur Roel Funcken in de achtertuin van het Rietveld Theater, dat van 1 tot en met 11 juni het festivalhart van het Delft Fringe Festival is. (foto: Jesper Neeleman)
Festivaldirecteur Roel Funcken in de achtertuin van het Rietveld Theater, dat van 1 tot en met 11 juni het festivalhart van het Delft Fringe Festival is. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Delft Fringe Festival verkiest kwaliteit boven kwantiteit

DELFT – Vijftig artiesten geven in elf dagen tijd vierhonderd voorstellingen op 23 locaties. Dat lijkt veel, maar ooit omvatte het Delft Fringe Festival nog veel meer voorstellingen.

Door: Jesper Neeleman

Daar is de negenkoppige organisatie van het festival bewust van afgestapt. "Duizend voorstellingen klinkt natuurlijk fantastisch", zegt festivaldirecteur Roel Funcken. "Maar we vinden het belangrijker dat het publiek na afloop van een voorstelling met een gevoel naar huis gaat van: Wat tof dat ik hier bij ben geweest. Het festival was in het begin te groot. Daarom zijn we kritisch gaan kijken naar wat het publiek, de artiesten en wij als organisatie willen. En dan kom je tot het Delft Fringe Festival anno nu."

Bijzondere locaties
Nog altijd zijn er veel voorstellingen op bijzondere locaties. Zoals een oude schuur aan de Nieuwelaan, Molen de Roos, roeivereniging DDS, kledingzaak Ray Brandstore, een Japanse tuin aan de Pluympot en een woonboot aan de Zuidergracht. Publiek wordt hier getrakteerd op een grote variatie aan voorstellingen, van toneel tot muziek en van dans tot cabaret. "We hebben echt een onwijs tof programma, met voor iedereen wel wat leuks", vervolgt de 29-jarige festivaldirecteur. "Elf dagen lang kun je genieten van een nieuwe lading talenten."
Om een wat breder publiek tot een bezoek aan Delft Fringe Festival te verleiden, wordt dit jaar voor het eerst een familietour georganiseerd. Dit arrangement omvat een bezoek aan twee verschillende familievoorstellingen met het hele gezin, met tussendoor een spannende speurtocht met de stadsgids van Via Vanessa. Nieuw is ook het pop-up-restaurant dat tijdens het event in het Rietveld Theater, het festivalhart, neerstrijkt. Delft Fringe Festival heeft dit jaar iets minder straattheater op het programma. Verder is er elke weekend een activiteit op de Markt.

Goed ontvangen
De vorige editie van het festival is goed ontvangen. Gemiddeld werden de voorstelling met vier-en-een-halve ster beoordeeld. "Daar zijn we trots op", zegt Funcken. De organisatie was bovendien uit de kosten en ook de artiesten en makers waren enthousiast. "Daar zijn we heel blij mee. Het is elk jaar toch wel weer een puzzel om zo'n festival te organiseren. Vorig jaar hebben we een goed festival gedraaid. Dat willen we dit jaar uitbouwen." Delft Fringe vindt van 1 tot en met 11 juni in de Delftse binnenstad plaats. Ga voor meer informatie over het programma naar www.delftfringefestival.nl.