Geert van Grootveld weet alles over milieu-innovaties en deelt z'n kennis graag met lezers. (foto: Justyna van Grootveld)
Geert van Grootveld weet alles over milieu-innovaties en deelt z'n kennis graag met lezers. (foto: Justyna van Grootveld) Foto: Justyna van Grootveld

Geert van Grootveld duikt voor Delft op Zondag
in de wondere wereld van innovatie

DELFT – Geert van Grootveld verzorgt vanaf dit weekend maandelijks een column voor deze krant. Hierin zijn hoofdrollen weggelegd voor Delft en innovatie.

Opdat we dit laatste beter begrijpen. Want, legt Van Grootveld uit: "Wat je vaak ziet is het feit. Maar daar gaan allerlei gebeurtenissen aan vooraf." Van Grootveld kan het weten. De 67-jarige Delftenaar werkte veertig jaar op het Ministerie van Milieu. De laatste tien jaar was hij vooral druk met milieu-innovatie. Zodoende was hij in 2015 als deskundige betrokken bij het klimaatakkoord van Parijs. De wondere wereld van innovatie kent voor hem weinig geheimen. En hij deelt z'n kennis nu graag met lezers.
Delft wil in 2050 klimaatneutraal zijn – en dat is goed, vindt Van Grootveld. "Hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld hebben afgesproken dat de temperatuur niet meer dan anderhalve graad mag stijgen. Maar als er lokaal niks gebeurt, is zo'n akkoord een wassen neus." Delft moet, als het in 2050 klimaatneutraal wil zijn, volgens Van Grootveld nog 'flink wat slagen' maken, maar is daar nu wel mee begonnen. "Denk daarbij aan straatverlichting, de manier waarop huizen worden verwarmd of stadslogistiek." Onderwerpen waarbij hij komende maand in deze krant stil staat. "Ik vind het leuk om zichtbaar te maken wat momenteel al in Delft gebeurt en wat er nog aan zit te komen."
De rubriek begint deze week met een duik in de Delftse historie: die van de trein in Delft. Omdat die in anderhalve eeuw ook aan heel wat innovatieve oplossingen onderhevig was. Hij wil er maar mee zeggen: "Alle gebeurtenissen hebben een duidelijke achtergrond. En het is heel aardig je daar in te verdiepen."