Ultimate Frisbee is een spectaculaire sport waarbij de frisbee en soms ook de spelers over het veld vliegen. Rechts en in het blauw Martijn Keijzer. (foto: Martine Bootsma)
Ultimate Frisbee is een spectaculaire sport waarbij de frisbee en soms ook de spelers over het veld vliegen. Rechts en in het blauw Martijn Keijzer. (foto: Martine Bootsma) Foto: Martine Bootsma

Ultimate frisbee: geen scheidsrechter, wél spektakel

DELFT – Veel mensen kennen de frisbee vooral van het voorwerp dat je richting een hond gooit. Voor de deelnemers van het frisbee-toernooi Rising High, dat dit weekend in Delft wordt gehouden, is het echter topsport.

Door: Jesper Neeleman

De frisbeesport in Nederland is groeiende, merkt Martijn Keijzer van de studenten frisbee-club Force Elektro, organisator van Rising High. De 23-jarige Delftenaar raakte verknocht aan de sport nadat hij bij toeval op een open frisbee-training verzeild raakte. "Ik vond het meteen waanzinnig leuk om te doen", vertelt hij. "Het is een heel snel spel. Je moet heel hard rennen, springen, duiken. Je hebt nooit rust. Er gebeurt een heleboel." Bovendien: "Hard rennen en hoog springen ligt me wel. De mensen die de sport beoefenen zijn leuke mensen, die net een beetje anders denken. Want wie gaat er nou ultimate frisbee doen?"

Geen scheidsrechter
Eén van de meest bijzondere aspecten van de sport is wel dat er geen scheidsrechter bij wedstrijden betrokken is. Niet omdat er geen vrijwilligers voor te vinden zijn, maar omdat de grondleggers van de sport dat nu eenmaal een goed idee vonden. "Dus als er iets misgaat dan moet je dat samen met de tegenstander oplossen. Heel bijzonder. Als iemand een duw geeft dan gaan degene die duwde en degene die de duw kreeg in discussie over de vraag of het een duw was." En als ze het niet eens worden? "Dan zijn er weer regels op dat op te lossen. Samen komen we er altijd uit. En als iemand echt iets onsportiefs doet, dan spreekt het eigen team die persoon erop aan."
De frisbee-sport is groeiende in Nederland. Force Elektro heeft nu zo'n 100 leden, waarvan ongeveer de helft de sport fanatiek beoefent. Zij zijn verdeeld over twee herenteams en één damesploeg. In totaal zijn in Nederland zo'n 1200 lieden bij de frisbee-bond ingeschreven. Het eerste Delftse team timmert behoorlijk aan de weg. "Vorig jaar zijn we derde van Nederland geworden", vertelt Martijn. "Dit jaar hopen we de finale te halen."

Rising High
Dit weekend is op het Sportpark Tanthof-Zuid het groots opgezette toernooi Rising High. Teams komen hiervoor vanuit landen als België, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Spanje en zelfs uit Libanon naar Delft. Zij slapen in tentjes op het sportpark. Zo'n vijfhonderd sportievelingen komen op acht velden en in de kantine in actie. "Het toernooi heeft altijd een beetje een festival-achtige sfeer", vervolgt Martijn. "Het zijn goede Europese teams die hier in actie komen, maar het feestje wordt ook belangrijk gevonden. Zo hebben we naast de reguliere wedstrijden ook het flipcuptoernooi, dat is een drankspelletje. We proberen er altijd een groot feest van te maken." Iedereen die de wedstrijden wil komen zien is van harte welkom. Deze zijn op zaterdag 27 en zondag 28 mei. "Het is een geweldige sport om te bekijken en op dit toernooi wordt het hoogste niveau frisbee gespeeld dat je kunt zien."
Kijk voor meer informatie, het programma en filmpjes van eerdere edities op www.rising-high.nl.