Specialisten van de politie waren eind vorige maand op zoek naar sporen op de plek waar een auto uitbrandde. (foto: Marco van der Roest)
Specialisten van de politie waren eind vorige maand op zoek naar sporen op de plek waar een auto uitbrandde. (foto: Marco van der Roest) Foto: Marco van de Roest

Drukke week voor brandweer in Delft

DELFT – De brandweer hoefde zich afgelopen week in Delft niet te vervelen. Woensdag ontstond brand in seniorenwoningen aan de Chopinlaan, donderdag kwam de brandweer in actie in het pand van Rijkswaterstaat. Het weekend ervoor gingen enkele auto's in vlammen op.

Wederom gebeurde dit in de wijk Voordijkshoorn. Hier troffen meerdere autobezitters hun bolide afgelopen maandag uitgebrand aan. Het was, schat politiewoordvoerder Cor Spruijt, de zesde keer dat dit jaar in deze wijk een auto uitbrandde. Het is volgens hem echter lastig vast te stellen of hier een pyromaan actief is. "Maar", kan hij wel zeggen, "auto's vliegen doorgaans niet uit zichzelf in brand. Dus houden we er rekening mee dat er inderdaad een pyromaan aan het werk is." Forensisch onderzoek heeft vooralsnog weinig opgeleverd. De politie hoopt dat getuigen zich melden. "Als iemand iets weet, iets heeft gehoord of iets verdachts ziet: meld het", zegt Spruijt. "We zitten echt te wachten op informatie van inwoners."

Seniorenwoningen
In de seniorenwoningen van de Prelude aan de Chopinlaan ontstond in de nacht van dinsdag op woensdag waarschijnlijk kortsluiting in een meterkast. De bewoner van de woning, waar de brand ontstond, ontwaakte van een harde knal in de meterkast. Het blijkt dat hier een spuitbus stond. Die was ontploft. Bewoners van dertig woningen werden 's nachts uit hun gehaald en door de brandweer geëvacueerd. Zij werden opgevangen in het restaurant van woonzorgcentrum Die Buytenweye van Pieter van Foreest. Medewerkers van het crisisteam van de gemeente vingen de gedupeerde ouderen hier op. Om 8 uur 's morgens konden bewoners van 21 woningen terug naar huis. Met een noodvoorziening werd ervoor gezorgd dat zij weer stroom hadden. Negen woningen zijn dusdanig beschadigd dat bewoners voor een langere tijd elders moeten wonen. "Onze sociaal beheerders zijn met deze bewoners in gesprek en zullen hen hierbij begeleiden", geeft Woonbron-directeur Mohamed Baba aan. Woonbron nodigt binnenkort alle bewoners van de geëvacueerde woningen uit voor een bijeenkomst. "Zodat we stil kunnen staan bij deze nare gebeurtenis en hen nader kunnen informeren", zegt Baba.
"Zij zijn natuurlijk ontzettend geschrokken en aangeslagen. Zij zijn in het holst van de nacht uit hun bed gehaald. Sommigen hadden rook ingeademd en zijn door het ambulancepersoneel onderzocht. Heel gelukkig is er geen sprake van lichamelijk letsel of slachtoffers. Hoewel er die dag een aantal van onze medewerkers op locatie was om de bewoners bij te staan, hebben we dezelfde dag een brief naar alle bewoners van de 174 woningen van De Prelude gestuurd om hen - naast onze steun te betuigen - te informeren over deze ingrijpende gebeurtenis. We hebben ook een telefoonnummer gegeven dat zij kunnen bellen als zij behoefte hebben om hierover te praten of vragen hebben."
Experts van de verschillende verzekeringen waren afgelopen druk om alle schade in kaart te brengen. "Woonbron heeft een opstalverzekering om eventuele schade aan haar woongebouw te kunnen laten herstellen", vervolgt Baba. "Het is de plicht van bewoners een inboedelverzekering af te sluiten voor schade aan hun eigendommen. Helaas komen we ook hier weer tegen dat sommige mensen geen inboedelverzekering hebben."

Rijkswaterstaat
Een dag later, donderdagmorgen vroeg, was het raak bij Rijkswaterstaat aan de Derde Werelddreef. Hier kwam de brandweer met man en macht in actie om een brand op de benedenverdieping te blussen. Personeel van Rijkswaterstaat werd 's ochtends vroeg geïnformeerd dat ze elders moesten werken: thuis of op andere locaties van Rijkswaterstaat. "En dat is ook de komende dagen nog zo", zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Ze kan niet zeggen wat de schade is. "We zijn nu aan het inventariseren welke schade er is en wat er nodig is voor een veilige openstelling van het pand."

Delft begint pilot om jongeren uit schulden te krijgen

DELFT – Gemeente Delft begint met een nieuwe methode om jongeren met problematische schulden te helpen; het jongerenperspectieffonds. Maximaal tien jongeren beginnen daarom in september met een intensief traject dat wordt begeleid door de Financiële Winkel en de Jongerenacademie van de Gemeente Delft. Een jongerenperspectieffonds is een innovatieve aanpak die in andere gemeenten zijn waarde heeft bewezen. Ongeveer 80 procent van de betrokken jongeren is een jaar na een traject nog schuldenvrij. "We willen jongeren een nieuwe kans geven", zegt wethouder Stephan Brandligt. "Een kans op een schuldenvrije, maar vooral ook zorgenvrije start. Door naast de schulden ook de andere problemen van de jongeren aan te pakken krijgen ze weer zicht op een betere toekomst."