Medewerkers planten drie bessenstruikjes. Rechts het echtpaar Arjo en Marinel Buijs. (foto: Stef Breukel)
Medewerkers planten drie bessenstruikjes. Rechts het echtpaar Arjo en Marinel Buijs. (foto: Stef Breukel) Foto: Stef Breukel

Droom komt uit voor Arjo en Marinel Buijs

DELFGAUW – Een landelijke plek waar mensen met beginnende dementie een dagbesteding vinden èn kunnen wonen. Dat is Zorgboerderij BuitenGewoon.

Vorige week vrijdag was hier, aan de Zuideindseweg in Delfgauw, de feestelijke opening. Als we dinsdagmiddag komen kijken, is de boerderij al vol in bedrijf. Enkele bewoners genieten op de binnenplaats van wat fruit, een ander is aan het schoffelen in de moestuin. Verderop vragen varkens en kippen om aandacht.
Arjo en Marinel Buijs hebben in Delfgauw al twee zorgboerderijen waar beginnend dementerenden een dagbesteding krijgen. "Het was altijd onze droom om een plek te creëren waar mensen met dementie óók kunnen wonen", zegt Arjo. "We merkten namelijk te vaak dat het voor sommigen een te grote stap was als ze naar een verpleeghuis moesten. Dat is zó'n wereld van verschil. Voor sommigen is het een goede oplossing, maar anderen kunnen er somber van worden. Ze vinden er te weinig uitdaging en geven de moed op." Voor enkele gelukkigen geldt dat in elk geval niet. De veertien beschikbare woonplekken waren in mum van tijd bezet en er is al een wachtlijst. Verder is er op het erf ook een huisje dat tijdelijk wordt kan worden bewoond door dementerenden en/of hun partner of mantelzorger. "Dit concept met dagverzorging, respijtzorg en wonen is in Nederland vrij uniek", weet Buijs. Dat is aan de ene kant best bijzonder. "Want Nederlanders worden steeds ouder, dus krijgen we steeds meer ouderdomsziektes. Eén op de vier Nederlanders heeft of krijgt uiteindelijk Alzheimer." Menigeen brengt z'n dagen dan liever op een zorgboerderij door, in plaats van een verpleeghuis. "Er zouden dus meer zorgboerderijen moeten komen. Je kunt het verschil maken." Maar er is ook een andere kant, weet Buijs. "Het vergt veel van je tijd en persoonlijkheid. We doen dit nu vanaf 2005 en het heeft best een impact op je privéleven. Maar het is 't allemaal waard."