Ton van der Krogt knokte zich in het eerste elftal van DHC en zette er tot voor kort de lijnen uit. (foto: Roel van Dorsten)
Ton van der Krogt knokte zich in het eerste elftal van DHC en zette er tot voor kort de lijnen uit. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Ton van der Krogt?

DELFT - Ton van der Krogt (73) was eigenlijk al gestopt met voetballen, toen hij aan een prachtige loopbaan bij DHC begon.

Van der Krogt begon met voetballen bij BEC. "We woonden in de Wippolder, maar mijn broer speelde al aan de Kogelgieterij, dus daar ging ik ook heen. Ik begon als speler, maar vroeg aan onze leider ome Joop of ik, net als Jan Dupon bij wie ik in de klas zat, eens mocht keepen. Dat heeft me altijd getrokken."

- Toch keepte je niet voor BEC 1?
"Inderdaad. Ik was al een aardige tijd gestopt toen ik mijn huidige vrouw leerde kennen. Zij komt uit een echte DHC-familie. Ik schreef me in 1967 in, maar speelde nog niet. Tot Piet van Geest urgent een keeper nodig had en hij via mijn vrouw vroeg of ik de volgende dag wilde keepen. Ik zat bij Tinus Wensveen aan de bar en ben meteen naar huis gegaan."
- Hoe beviel dat?
"Goed, het was een lager elftal, maar toen ik eenmaal begon, schopte ik het redelijk snel tot het tweede. Dat heb ik een aantal jaar volgehouden en ik was vaste wissel bij het eerste, achter Gerard Brinkhof. Uiteindelijk kwam ik in het eerste elftal terecht, waar ik zelfs nog een paar wedstrijden in de spits heb gespeeld onder Piet van Geest."

- Hoe ging dat?
"Ik was tweede keeper en bleef vragen of ik het veld in mocht. Op enig moment was Piet het zo zat, dat hij zei: 'Ga maar lopen'. Ik mocht het veld in en bleek een stormram. Ik heb zelfs in de beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Xerxes in de spits gestaan, maar dat mocht niet baten. Ook heb ik nog onder Guus Haak gespeeld. In die periode kwam Peet Boon vanuit Leiden. Hij begon het seizoen, maar uiteindelijk keepte ik hem uit de basis. Dat is mijn mooiste prestatie."
- Hoe was de sfeer?
"Heel goed. In het weekend ging je met heel het gezin naar de voetbal en de vrouwen waren er ook bij. Ik speelde vooral met Hennie van den Boogaard, Ruud Zuidervaart, Hans Barends, Hans Klein, Hans Michiels, Leo Gorissen, Jack Vaes en Harry Dame. We deden veel samen, gingen op zaterdag ook vaak bij CSVD kijken. Ik heb echt een geweldige tijd gehad en zou iedereen hetzelfde toewensen."

- Ben je lang doorgegaan?
"Ik heb tot mijn drieënveertigste in wat lagere elftallen gekeept en heb zelfs nog jeugdkeepers getraind, onder wie Hans Suiker. Later ben ik mét hem keepers gaan trainen. Ook heb ik menig jaartje op vrijdagmorgen de velden gelijnd. Daarnaast hebben mijn beide zoons, Kevin en Marvin ook in het eerste en tweede elftal van DHC gespeeld. Daar ben ik natuurlijk heel erg trots op. Inmiddels speelt Marvin alweer zo'n tien jaar bij DHL, waar ik hem op de voet volg."