Als het aan Nikos Chrysochoidis Antsos ligt veranderen alle geluidsschermen in Nederland op den duur in 'energy walls', zoals hier is geschetst.
Als het aan Nikos Chrysochoidis Antsos ligt veranderen alle geluidsschermen in Nederland op den duur in 'energy walls', zoals hier is geschetst. Foto:

Een geluidsscherm als duurzame energiebron

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de vierde column, verzorgd door Nikos Chrysochoidis Antsos, promovendus aan de TU Delft.

Door: Nikos Chrysochoidis Antsos

Met een geluidsscherm is veel meer mogelijk dan alleen geluid tegenhouden. De palen zijn een ideale fundering voor kleine windturbines. Je kunt er zonnecellen op monteren om duurzame energie op te wekken voor de straatverlichting. Of elektrostatische filters op plaatsen om fijnstof op te vangen. Je kunt ook de CO2 uit uitlaatgassen opvangen en gebruiken om algen te laten groeien. De algen kun je dan gebruiken voor biobrandstof of als grondstof voor cosmetica.

Dichtbij
Het klinkt misschien futuristisch, maar deze toekomst is al dichtbij. In mijn promotieonderzoek aan de TU Delft onderzoek ik wat de randvoorwaarden moeten zijn om dit soort technologie rendabel toe te passen. Het geluidsscherm langs de N470 tussen het Kruithuisplein en de rotonde bij de Laan van Ruyven is mijn testlocatie.
Ik meet daar de windsnelheid, de hoeveelheid zonlicht en de luchtkwaliteit. Zo help ik de provincie Zuid-Holland om een inschatting te maken van de hoeveelheid energie die opgewekt kan worden op deze locatie. We leren ook meer over het gedrag van de wind rond een obstakel als een geluidsscherm.
Om duurzame oplossingen te laten werken, hebben we flexibele, slimme systemen nodig. Systemen waarmee de variabele opbrengst van windturbines en zonnecellen afgestemd kan worden op de energievraag. Wanneer ik de N470 zie, zie ik een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden: ruimte, een bevlogen team bij de provincie en een betrokken omgeving.
De N470 geeft energie, daar draag ik met mijn onderzoek aan bij. En als het geluidsscherm straks in een echte Energy Wall is veranderd, hoop ik dat de resultaten zo goed zijn dat elk geluidsscherm in Nederland uiteindelijk een duurzame stroombron wordt.

Meer weten?
Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.