Afbeelding
Foto:

Jerry Steyger

Jerry Steyger leeft van en voor en muziek. De 54-jarige Delftenaar zou niets liever willen.

1. Waarom wilde je hier op het Doelenplein worden gefotografeerd?
"Ik heb van mijn veertiende tot m'n vierentwintigste doorgebracht op dit plein. Je had hier toen het theater van de Stads Doelen, totdat dit eind jaren '80 afbrandde. Theo van Est was directeur. Hij was jazzmuzikant en dat wilde ik ook worden. Van hem heb ik het vak geleerd. Hij had bovendien een jazzclub in Scheveningen waar alle grote jazz-sterren naartoe kwamen."

2. En het Jazz Festival Delft is hier ooit begonnen...
"Dat heb ik hier opgericht, ja. Ik was toen pas een jaar of twintig. De eerste editie duurde vierde dagen en vond plaats in de hele binnenstad, waar toen nog een bruisend café-leven was met veel live-muziek. Tegenwoordig is alles mechanisch en komt muziek uit speakers. Na de eerste editie had ik er echter wel weer genoeg van en heb ik me teruggetrokken."

3. Hoe belangrijk is muziek voor je?
"Muziek is mijn beroep, dus het is wel belangrijk. Ik heb er in de loop der jaren wel dingen naast gedaan. Zo ben ik festivaldirecteur geweest van een jazzfestival in Rotterdam, was ik betrokken bij het North Sea Jazz Festival en ik ben manager van de internationale jazz-solist Scott Hamilton. Ik speel in de Jerry Steyger Band en al 25 jaar in een looporkest. Dat is een themaorkest waarmee we in allerlei hoedanigheden op feesten en partijen spelen. We hebben overal gespeeld. Tijdens de Elfstedentocht, voor Bill Clinton in Rotterdam, in tv-series, bij mensen thuis, op grote evenementen..."
4. Jullie gaan straks naar Normandië om te spelen voor veteranen. Hoe kwam dat zo?
"We speelden met het looporkest eens op een bevrijdingsfeest op vliegbasis Gilze-Rijen. Toen hadden we uniformpjes aangetrokken. Iemand van Defensie vroeg ons toen of we mee wilden naar Normandië, voor de 70ste herdenking van D-Day. Daar speelden we muziek uit de oorlogsjaren. Veteranen herkenden het meteen. Ze vonden het geweldig. We gaan er nu voor de vierde keer heen."

6. Waar hou je je verder mee bezig?
"Ik heb sinds een jaar een eigen radioprogramma op omroep West: Jazz in the City. We hebben altijd live-muziek in de uitzending. Dat is uniek in Nederland."

7. Doe je ook dingen die niks met muziek te maken hebben?
"Eigenlijk niet. Muziek is voor mij a way of life. Ja, ik hou wel van films en geschiedenis, maar ik ben wel continu met muziek bezig."

8. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik m'n best doen om mensen meer met cultuur en muziek in aanraking te laten komen."

9. Wat was jouw hoogtepunt van de afgelopen dertig jaar?
"Ik heb Frank Sintara twee keer live zien optreden. Een zanger die zingt en echt een verhaal vertelt. Zoiets heeft impact op mensen."

10. Heb je nog een muzikale tip voor onze lezers?
"Er staat zoveel moois op YouTube. Alles is er, je moet het alleen weten te vinden. Zoeken eens op Louis Armstrong. Of je het nu hebt over Elvis Presley, Michael Jackson of Mick Jagger, als terugkijkt komt je altijd uit bij Louis Armstrong. Hij was de eerste popartiest die op plaat uitkwam en de hele wereld overging. En dat als kleurling... Het was heel revolutionair wat hij deed. Je moet ook van goede huizen komen om na te spelen zoals hij speelde. Dat is alsof je de nachtwacht na wilt schilderen. Daar moet je wel een bepaald vakmanschap voor hebben."