Eind 2016 maakten 441 Delftse huishoudens gebruik van de pakketten van de Voedselbank Delft.
Eind 2016 maakten 441 Delftse huishoudens gebruik van de pakketten van de Voedselbank Delft. Foto:

Behoefte aan Voedselbank blijft groot

DELFT - Hoewel de economie aantrekt, is de behoefte aan de Voedselbank nog altijd onverminderd groot. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Voedselbank Delft.

Vorig jaar zijn vrijwel evenveel voedselpakketten (ruim 20.000) verstrekt als in 2015. Het aantal huishoudens dat is aangewezen op de Voedselbank is iets teruggelopen; van 486 huishoudens eind 2015 tot 441 huishoudens aan het einde van vorig jaar. Nog altijd 552 Delftse kinderen ontvangen voedselhulp.
Voorzitter Hans Mostert van de Voedselbank Delft is benieuwd of de betreffende doelgroep gaat profiteren van het economisch herstel. "We hopen het van harte", schrijft Mostert in het jaarverslag. "Anderzijds kan het zo zijn dat het economisch herstel voorbij gaat aan de minstbedeelden in de samenleving, bewaarheid zal worden? Uit cijfers van het CBS bleek bijvoorbeeld dat onder andere alleenstaande moeders zonder baan vaak niet profiteren van het economische herstel."
De Voedselbank Delft slaagt er steeds beter in voldoende gezond voedsel te verwerven. De samenwerking van de landelijke organisatie van Voedselbanken met de grote supermarktketens heeft daaraan bijgedragen. Ook lokale winkeliers en supermarkten, net als de inzamelingsacties van diaconiee¨n, scholen en bedrijven hielpen de Delftse Voedselbank aan veel producten.
De toename van het voedselaanbod maakt het mogelijk dat de landelijk vastgestelde toelatingsnorm per 1 januari 2017 iets wordt versoepeld. De Voedselbank is daardoor in staat meer mensen die niet of heel moeilijk rond kunnen komen te helpen met gezond voedsel. De voedselpakketten zijn doorgaans van goede kwaliteit. Desalniettemin blijft er op dit punt nog genoeg te wensen over, aldus de Voedselbank.