De Kromstraat, met links en rechts enkele van de panden die zijn verkocht. Die worden (of werden) gebruikt door Ciccionina, 't Keldertje, De Kromme en Dias Kitchen. (foto: Jesper Neeleman)
De Kromstraat, met links en rechts enkele van de panden die zijn verkocht. Die worden (of werden) gebruikt door Ciccionina, 't Keldertje, De Kromme en Dias Kitchen. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Kromstraatpanden verkocht aan belegger

DELFT - Vijf panden aan de Kromstraat zijn door de eigenaren, Gemeente Delft en Vestia, verkocht aan Vlakland 1 BV. Voor de gemeente een zorg minder, maar ondernemers in de straat maken zich juist zorgen.

Door: Jesper Neeleman

Zij vrezen dat het hier weer wordt zoals het was: een schimmig straatje waar ondernemers het nooit lang volhouden. Om het geheugen op te frissen: de Kromstraat was in de jaren '90 een straat waar je liever met een boog omheen liep. Dat moest anders, vonden de Gemeente Delft en Vestia. Zij kochten samen en verenigd in de VOM meerdere panden op van de inmiddels overleden vastgoedmagnaat Jos van der Meer en stopten er ondernemers met goede bedoelingen in. Met succes. De straat bloeide op. Eind vorig jaar wilde de VOM van de panden af. Geïnteresseerden mochten bieden.
Donderdag werd bekend wie het wordt: Vlakland 1 BV. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen. Het bedrijf is gevestigd in een appartementencomplex in Egmond aan Zee. Het heeft geen website, maar blijkt onderdeel te zijn van Westrom N.V., gevestigd in Willemstad in Curaçao. Ook over dit bedrijf is online nauwelijks iets te vinden. Volgens het Delftse college is de koper van de Kromstraatpanden een 'particuliere vermogende belegger met lange termijn perspectief.' Hij heeft 'affiniteit met horeca', maakte 'een professionele indruk' en 'hecht belang aan behoud van en een goede samenwerking met de huidige ondernemers'.
Die mooie woorden gaan er bij Nina Voets van Club Ciccionina niet in. Zij en enkele investeerders deden eveneens een bod, maar vernamen woensdag dat niet zij, maar Vlakland BV straks de Kromstraatpanden bezit. De boden zijn geheim verklaard, maar omdat ze zelf één van de bieders was, weet ze om welke bedragen het gaat. "Als dit bedrijf aanzienlijk meer bood dan wij, dan betekent dit dat ze aanzienlijke huren moeten gaan vragen om rendement uit de panden te halen", zegt Voets. "Huurders zullen worden uitgeknepen. Er gaan faillissementen komen." Dat de koper goede bedoelingen heeft, gaat er bij Voets niet in. "Het is niet realistisch om te denken dat een buitenlandse vastgoedondernemer belang heeft bij een cultureel clubje als dat van ons. En ik denk niet dat een BV in Curaçao, die allerlei panden bezit, zich erg betrokken voelt bij Delft."
Fennie Kostense van Steck en de ondernemersvereniging Kromstraat is milder in haar reactie, maar maakt zich eveneens zorgen. "Alles valt of staat met de huren die dit bedrijf gaat vragen", zegt ze. "Met mega-huren wordt het in een straat als de Kromstraat, waar de loop niet echt inzit, heel ingewikkeld. Zonde. Want het is voor iedereen beter als we een leuke mix aan ondernemers houden." En wat als de koper, zoals het college stelt, wél het beste voor heeft met de ondernemers in de straat? "Hij moet toch z'n geld terugverdienen", antwoordt Cas Marks van Ciccionina. "Het is een rekensommetje."
n Lees verder op pagina 3