De dames en heren van projectkoor en -orkest Personare gaan één van Ad van Unens (rechtsvoor) dromen waarmaken.
De dames en heren van projectkoor en -orkest Personare gaan één van Ad van Unens (rechtsvoor) dromen waarmaken. Foto:

Personare biedt een uniek kijkje in de keuken tijdens
de generale repetitie van de Johannes Passion

DELFT - Projectkoor en -orkest Personare van dirigent Ad van Unen gaat in het Hemelvaartsweekend richting Frankrijk om de Johannes Passion tweemaal op te voeren. De generale repetitie op vrijdag 19 mei is voor iedereen toegankelijk.

Personare ontstond in 2009 toen Ad van Unen, al decennia werkzaam aan het Stanislascollege Westplantsoen zijn 25-jarig jubileum als dirigent vierde. "We hebben een stichting opgericht om bijzondere projecten op te pakken. Zo hebben we de opera King Arthur van Henry Purcell naar het Nederlands vertaald en in Het Prinsenhof opgevoerd. Ook hebben we in China opgetreden."
Het volgende project is het opvoeren van de Johannes Passion in Frankrijk tijdens het Hemelvaartsweekend. Het is voor mij al jaren een droom om dat in Frankrijk te doen. In Nederland wordt hij vaak in de aanloop naar Pasen opgevoerd, maar in Frankrijk zijn ze veel minder strikt voor wat betreft het moment dat hij wordt opgevoerd."
Van Unen ziet ook andere voordelen. "De Johannes Passion is een uur korter dan de bekendere Mattheüs Passion. Ook zijn er veel minder mensen voor nodig en hebben de solisten en zangers een minder druk bezette agenda dan vlak voor Pasen."
Van Unen doet het project naast zijn drukke werkzaamheden. "Maar muziek maken is een manier van leven, ik kan niet anders. Daarnaast is het een mooie manier om mijn netwerken in Breda, Delft, Den Haag en Utrecht samen te brengen. Het zijn echt geweldige muzikanten."
De generale repetitie, die op 19 mei om 19.30 uur in de kapel van het Stanislascollege aan het Westplantsoen wordt gehouden is voor 7.50 euro voor iedereen te bezoeken. "Het biedt een bijzonder kijkje achter de schermen. Zo kan het zijn dat ik het spel stilleg, omdat er dingen misgaan. Een unieke kans dus om eens mee te kijken."