Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Muzikale parel in een mindmap

DELFT - Hoe klinkt Delfts blauw op z'n allerkippenvelst? Luister naar de nieuwste cd View From The Bridge van Lone, die bestaat uit de voormalige Alquiners Ferdinand Bakker en Michel van Dijk. 'Delftse blues – schitterend. Anders. Een PAREL – in kapitalen', aldus mindmapgoeroe Hans Buskes. Hij wijdt er een mindmap aan.

Op dinsdag 2 mei kwam de cd uit. Met een lovende recensie van Johan Derksen, die het eerste exemplaar in ontvangst nam. 'Hartstikke goede plaat', aldus Johan Derksen. 'Gegarandeerd dat ze 'm dus in Hilversum niet zullen draaien.' Maar bij Velvet wel, want daar gaven Bakker en Van Dijk op zondag 7 mei een instore-optreden.

-Van genoten?
Buskes: "Man man man, dat gitaarspel, die zang. Kippenvel. Ik moet dan ook zeggen: Velvet, bedankt dat jullie dit optreden mogelijk hebben gemaakt. Trouwens, als Velvet zo'n instore-optreden regelt, is het vrijwel altijd topkwaliteit. Zoals laatst ook met Steve Hackett (voormalig gitarist van Genesis, red.). Ook dat was genieten bij Velvet."

-Okay, je hebt ze drie keer genoemd, tot zo ver de reclame voor Velvet. Terug naar Lone. Als ik Johan Derksen moet geloven, wordt Lone het best bewaarde geheim van Delft in Hilversum. Wat ga je daar aan doen?
"Waar denk je dat ik nu mee bezig ben?! Je spreekt tegen een man met een missie – Lone, spread the word, spread the music! Kijk, ik ben van mijn geloof gevallen, op twee manieren. Eén: ik heb altijd geloofd dat Alquin de beste Delftse band ooit was. Ik heb Alquin voor het eerst gezien in mijn studententijd, in Nijmegen. Ik was helemaal omver geblazen – New Guinea Sunrise, Wheelchair Groupie, fantastisch! Een band in de categorie van minimaal vier sterren. Dat laatste geloof ik steeds, maar er is nu een vijfsterrenband in Delft: Lone. Vreemd wel, dat een half Alquin beter klinkt dan een heel Alquin."

-En hoe ben je nog meer van je geloof gevallen?
"Dat heeft te maken met de enige muzikant in de categorie van zes sterren. Bob Dylan. Hij is op afstand mijn grootste muzikale held. En in mijn tien geboden staat: gij zult geen Dylan-songs coveren. Maar de Dylan-cover Hollis Brown van Lone mag er zijn. Je kunt horen dat zanger Michel van Dijk een enorme Dylan-fan is. Je hóórt dat hij Dylans muzikale visie deelt."

-Muzikale visie – The View From The Bridge?
"Zoiets. Want, zoals Van Dijk het zelf zei: 'Als je op een brug staat, heb je twee blikvelden.' En dan zie je dat je, als je je muzikale visie wilt volgen, je muziek beter in eigen beheer kunt uitgeven. Nu alleen nog wat promotie, want de cd verdient een groter publiek, of misschien is het andersom – een groter publiek verdíent de cd. Afgelopen dinsdag deed Johan Derksen met zijn pioniers van de Nederpop Theater de Veste aan. Leuk dat hij Van Dijk had uitgenodigd om onder meer een verpletterende Wheelchair Groupie te komen zingen. Misschien kan Derksen de cd nog wat meer pluggen – dan delen we dezelfde missie."