Dik van der Mast beleefde gouden tijden bij Delfia, maar zit nu in de technische commissie bij SEP, waar hij volgende week zaterdag een vet-er-anen toernooi organiseert. (foto: Roel van Dorsten)
Dik van der Mast beleefde gouden tijden bij Delfia, maar zit nu in de technische commissie bij SEP, waar hij volgende week zaterdag een vet-er-anen toernooi organiseert. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Dik van der Mast?

Dik van der Mast (50) heeft een Delfia-hart, maar loopt zich al een jaar of tien het vuur uit de sloffen voor SEP.

Van der Mast belandde op doktersadvies onder de lat. "Omdat mijn broer Jan al bij Delfia speelde, ging ik daarheen. Ik ben geboren met klompvoeten en na veel operaties raadde de dokter me aan om te gaan keepen. In de jeugd behaalden we veel successen met onder anderen Marco Sloos, Michael Stet, Richard van Langen, Arthur Zwartjens en Marcel Croes. Een fijnere trainer dan Willem Noordam konden we niet wensen. In die tijd heb ik zelf een proefwedstrijd bij Feyenoord gespeeld, maar na een 10-0 nederlaag bleef het angstvallig stil."

- Kwam je snel in de selectie?
"Ik begon in de B-selectie, wat op zich natuurlijk al een hele eer was. We werden getraind door Cock de Wit en dat ging er best pittig aan toe en de resultaten waren goed. Chris Kronshorst was hoofdtrainer en voerde de Wiel Coerver-methode door heel de vereniging in. Zelf trainde ik op mijn zeventiende al jeugdelftallen. Dat deden trouwens meer selectieleden, waardoor er op zondag veel pupillen langs de lijn stonden."

- Heb je dat lang volgehouden?
"Begin jaren '90 ben ik met de wat oudere garde naar Delfia 4 gegaan. Daar heb ik met onder anderen Gerard Knoester, Cock de Booij, John de Wit en Hans Récourt de mooiste jaren gehad. Het positiespel zat er zo ingesleten, dat we de tegenstanders helemaal suf tikten."

- En toen?
"Ben ik naar de selectie gegaan met Chris Treling en later Cock de Wit. Cock zei dat ik niet veel minuten zou maken, maar dat ik hem op vrijdagavond kon vervangen achter de tap van zijn café de Schouw. Dat waren vijf jaar met geweldige avonden met veel voetbalpubliek."

- Deed je nog meer voor Delfia?
"Absoluut, ik zat er dag en nacht. Ik organiseerde activiteiten, zoals jeugdtoernooien, maar ook veteranentoernooien, waar de penningmeester heel blij van werd. Met mijn vriend Cock Smink organiseerden we ook het kroegentoernooi op Hemelvaartsdag, dat altijd een succes was. Inmiddels zijn we alweer aan het twintigste vet-er-aan-toernooi toe, dat volgende week zaterdag 20 mei vanaf 17.00 uur bij SEP wordt gehouden."

- Waarom bij SEP?
"Inmiddels ben ik alweer tien jaar bij SEP in de weer. Mijn zoon keept er in het eerste elftal, ik ben jeugdtrainer bij één van mijn tweelingdochters en voetbal bij de SEP-veteranen. Daar hebben we voor, tijdens en na de wedstrijden altijd heel veel plezier. Ook volgen we de resultaten van het eerste natuurlijk op de voet. Mijn zoon Rick doet het onder de lat stukken beter dan zijn vader."