Micha van Dasler, die gouden, maar ook relatief zwarte tijden meemaakte bij Vitesse Delft, wil zaterdag nog één keer vlammen tegen SV Nootdorp. (foto: Roel van Dorsten)
Micha van Dasler, die gouden, maar ook relatief zwarte tijden meemaakte bij Vitesse Delft, wil zaterdag nog één keer vlammen tegen SV Nootdorp. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Vitesse Delfts captain houdt het na dertien jaar voor gezien

DELFT - Vitesse Delft verliest komend seizoen naast Sander van Akkeren nog een sterkhouder. Aanvoerder en duizendpoot Micha van Dasler houdt het na dertien seizoenen selectievoetbal voor gezien.

Terugkijkend kan Van Dasler stellen dat hij in zijn tijd bij Vitesse Delft hoogte- en dieptepunten heeft beleefd. "Mijn debuut in het eerste bijvoorbeeld was bij Scheveningen-uit. Dat zijn dingen die je niet zo snel zult vergeten. Net als mijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse, thuis tegen Quick Boys."
Zijn eerste jaar bij de selectie speelde Van Dasler het grootste deel van zijn wedstrijden in het tweede elftal. "Maar dat was absoluut geen straf. We hadden een eerste klasse waardig elftal, werden kampioen en promoveerden naar de reserve hoofdklasse. Erna heb ik van de dertien seizoenen er zeven vast in het eerste gespeeld."
Daar komt zaterdag, na de uitwedstrijd bij Nootdorp een einde aan. Een makkelijke beslissing was dat niet. "Ik ben bij de F'jes begonnen en ben inmiddels bijna vijfentwintig jaar lid van de club. Dan is het een beslissing waar je niet zomaar even overheen stapt. Aan de andere kant train je als selectiespeler drie keer in de week en ben je ook nog bijna je hele zaterdag kwijt. Twee maanden geleden hebben we een prachtige dochter gekregen en nu is het tijd voor het gezin. Mijn vriendin korfbalde in het eerste van DES en is daarmee ook gestopt. We hebben er samen voor gekozen om het op sportief gebied wat rustiger aan te doen."
Dat betekent niet dat de 31-jarige middenvelder nooit meer op sportpark Tanthof-Zuid te vinden zal zijn. "Ik zal zeker nog regelmatig gaan kijken en ben gevraagd om bij het derde te komen voetballen. Daar spelen allemaal oud-eerste elftalspelers op een heel leuk niveau. Dat kost gewoon wat minder tijd."

"DAT GA IK HET MEEST MISSEN"
Toch zal hij ook het spelen in het eerste elftal wel missen. "Want qua entourage en beleving verveelt dat natuurlijk nooit. Daarnaast is het natuurlijk altijd mooi om op een zo hoog mogelijk niveau mee te spelen. Ik speel nu met een aantal heel goede vrienden, dat ga ik denk ik nog wel het meest missen."
Naast de mooie herinneringen zijn er ook tijden waaraan Van Dasler minder graag terugdenkt. "Het absolutie dieptepunt was voor mij de degradatie uit de eerste klasse. We verloren in de nacompetitie kansloos van Forum Sport. Dat was in een tijd waarin er elk jaar een heel aantal nieuwe jongens binnenkwam en een andere groep vertrok. In die tijd heb ik ook weleens aan opstappen gedacht, maar samen met Dion de Lijser, Maarten Boek en Robin de Boer besloten we om te blijven, omdat anders alle vastigheid zou komen te vervallen."
Betere tijden volgden snel en werden ingeleid door het aantrekken van trainer Peter Klomp als trainer. "Hij had in het verleden natuurlijk al een successen geboekt met de club en nam in zijn kielzog Sander van Akkeren en nog een aantal jongens, die een directe versterking vormden, mee. In zijn eerste seizoen werden we kampioen, werd aan een solide basis gewerkt en in de twee seizoenen erna zijn we een stabiele eersteklasser gebleken. In dat ene seizoen klopte gewoon alles en dan ga je erin geloven."

"DAT VIND IK HEEL BIJZONDER"
Van Dasler mocht op het veld van SVC '08 als aanvoerder de kampioensschaal ontvangen. "Daar ben ik misschien nog wel het meest trots op. Ik ben in de F'jes begonnen om in het eerste terecht te komen en ben uiteindelijk vier jaar lang aanvoerder geweest. Dat vind ik als jongen van de club heel bijzonder."
Rest nu alleen nog de wedstrijd tegen Nootdorp. "Hopelijk kunnen we de offday tegen Voorschoten '97 van vorige week, in mijn laatste thuiswedstrijd, rechtzetten. Gezien de rode kaart die ik er vorig seizoen na drie minuten kreeg, heb ik er iets recht te zetten."