Burgemeester Marja van Bijsterveldt en haar man Antoine van Bijsterveldt bij de kranslegging aan de Nieuwe Plantage. Rechts wethouder Ferrie Förster.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt en haar man Antoine van Bijsterveldt bij de kranslegging aan de Nieuwe Plantage. Rechts wethouder Ferrie Förster. Foto:

Delft herdenkt slachtoffers van oorlogsgeweld

DELFT - Delft herdacht afgelopen donderdag de slachtoffers van oorlogsgeweld. Dat gebeurde op verschillende momenten op de meerdere plekken in de stad.

De herdenking begon aan het begin van de middag op het Agathaplein, waar Delftenaren stilstonden bij stadsgenoten die in Nederlands-Indië zijn gesneuveld. Op begraafplaats Jaffa was later die dag aandacht voor de mannen die in de meidagen van 1940 in Delft zijn gesneuveld, maar ook voor alle anderen die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam. 's Avonds was er een korte dienst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht richting de Nieuwe Plantage. Talloze Delftenaren liepen ook dit jaar weer in de plechtige stoet mee. Op de Nieuwe Plantage werd door de aanwezigen net als in de rest van het land twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus, een kranslegging en defilé.
Later die avond werden in de synagoge aan de Koornmarkt nog alle namen voorgelezen van de Joodse Delftenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Opdat we ook hen niet vergeten. Kijk voor meer foto's van de dodenherdenking in Delft op de website www.delftopzondag.nl.