Mary en Daan Cinjee maken nu vijftien maanden gebruik van thuiszorg, maar zien de laatste tijd steeds vaker ander personeel, dat steeds vaker moeite heeft om op tijd te komen. (foto: Jesper Neeleman)
Mary en Daan Cinjee maken nu vijftien maanden gebruik van thuiszorg, maar zien de laatste tijd steeds vaker ander personeel, dat steeds vaker moeite heeft om op tijd te komen. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Zorginstellingen zoeken verpleegkundigen. Maar een tekort? Dat niet...

DELFT – Nederland vergrijst en 'we' mogen langer thuisblijven wonen. Daarmee neemt ook de vraag naar verpleegkundig personeel toe. Maar een groot tekort? Daarvan is geen sprake, zeggen Pieter van Foreest en Reinier de Graaf.

Door: Jesper Neeleman

Voor wie als verpleegkundige is opgeleid, liggen de banen voor het oprapen. Zo heeft Pieter van Foreest - waar in totaal 3400 mensen werken - momenteel 28 vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden, waaronder veertien voor de thuiszorg. De achthonderd verpleegkundigen van Reinier de Graaf zoeken elf nieuwe collega's. Zijn dat er bijzonder veel? Dat niet, stellen beide zorgorganisaties. "Het feit dat er vacatures zijn voor verpleegkundigen past in het landelijk beeld", laat een woordvoerder van Delftse ziekenhuis weten. "Zorg wordt steeds complexer. Dat betekent dat we per saldo meer verpleegkundigen nodig hebben. Het is een krappe markt en dus is het voor elk ziekenhuis een uitdaging om mensen te vinden." Reinier de Graaf ontkent het gerucht dat het door een tekort aan verpleegkundigen niet alle kamers kan bezetten.
Ook Pieter van Foreest merkt dat steeds meer handen nodig zijn om de gewenste zorg te leveren. Daarbij komt dat het extra lastig is om personeel voor ouderenzorg te vinden. "Want jonge mensen kiezen lang niet altijd voor de ouderenzorg omdat het ziekenhuis, revalidatiezorg of kinderzorg leuker en uitdagender lijkt", zegt een woordvoerder van Pieter van Foreest. "Wij durven echter hardop te zeggen dat ouderenzorg zeker net zo leuk en uitdagend is."
Ook Daan Cinjee en zijn vrouw ervaren thuiszorg, waar zijn vrouw twee keer per dag gebruik van maakt, als uitdagend. "Er is elke keer wel weer iets", begint de 74-jarige Delftenaar. "En dat ligt niet aan de verpleging. Dat zijn echt kanjers van meiden. Het ligt aan de planning en organisatie." Gevolg is dat zijn vrouw soms ongewassen of helemaal niet richting de dagopvang kan, omdat de verpleegsters het niet redden op afgesproken tijden te komen. Bovendien lijkt er volgens Cinjee steeds minder vast personeel en komen er steeds vaker flexwerkers, oproepkrachten en ZZP'ers. "Het is een zooitje."
Pieter van Foreest laat weten dat bij openstaande vacatures of ziekte de vaste oproepkrachten vaker worden ingezet. "Cliënten ondervinden hier zo weinig mogelijk last van", zegt een woordvoerder. "Onzin", stelt Cinjee. "Wij hebben hier last van, maar het vreet ook aan het verplegend personeel. Eén van hen, die niet met naam in de krant wil, bevestigt enkele conclusies van Cinjee. Probleem volgens haar is dat veel ouderen juist in de ochtend zorg nodig hebben. "Iedereen moet op zo'n piekmoment worden gewassen of steunkousen aan." Vanwege die piekmomenten is het voor verpleegkundigen met een groter contract weer lastig aan de benodigde uren te komen. Volgens haar was dat voor sommige collega's reden om elders aan te slag te gaan - waardoor vaker oproepkrachten worden opgeroepen.
"Patiënten, personeel en ook mantelzorgers zijn erbij gebaat dat dit beter wordt geregeld", vervolgt Daan Cinjee. "Er moet iets gebeuren." Maar wat? "Van mij mogen ze best meer betaald krijgen. Dan gaat m'n zorgpremie maar omhoog. Nou en?"