Afbeelding
Foto:

Jord Althuizen

Het gaat goed met barbecuegoeroe Jord Althuizen en Smokey Goodness. De 35-jarige Delftenaar was te zien als jurylid in het tv-programma Grillmasters en hij bracht twee kookboeken uit.

1. Waarom wilde je hier, voor jullie pand in de Schiehal, worden gefotografeerd?
"Omdat onze roots in deze hal liggen. Dit is het kloppende hart van mijn bedrijven. Ik ben trots op wat we hier hebben."

2. Je begon in 2010 met Smokey Goodness. Waarom?
"Dat jaar had ik tijdens een bezoek aan een barbecue-wedstrijd in Amerika een openbaring. Ik maakte kennis met een hele andere manier van barbecue en was daarvan heftig onder de indruk. Het was zó anders dan hier in Nederland. Daarom dacht ik: hoe leuk zou het zijn om in eigen land te gaan doen wat ik daar zag?"

3. Had je toen verwacht waar het toe zou leiden?
"Nee. Ik had niet durven dromen dat het zo groot zou worden. Hoe dat komt? We zijn denk ik op het juiste tijdstip begonnen. Toen barbecueën in 2013 de wind mee kreeg waren wij al in bedrijf en hadden we al een flinke hoeveelheid barbecues en smokers. Daarnaast zijn we altijd blijven verbeteren en innoveren. Elk jaar proberen we weer dingen anders en beter te doen dan het jaar ervoor."

4. Wat is het mooiste dat je in zeven jaar tijd is overkomen?
"Het krijgen van twee dochters, dat overschaduwt al het zakelijke. De ene is nu vier en de ander zeven maanden. Het hoogtepunt op zakelijk vlak was wel dat m'n eerste kookboek werd verkozen tot kookboek van het jaar."

5. Heb je ergens spijt van?
"In het jaar 2013 had ik nog een fulltime baan, daarnaast was ik bezig met Smokey Goodness. Ik ben toen gestopt met m'n baan en heb me toen vol op m'n eigen bedrijf gestort. Datzelfde jaar werd m'n dochter geboren. Achteraf gezien had ik graag iets meer tijd met haar doorgebracht en het bedrijf iets rustiger laten groeien. Nu ik een tweede dochter heb, zie ik dat als een herkansing en probeer ik meer tijd voor ze vrij te maken. Zo hou ik tegenwoordig elke woensdag vrij."

6. Waar hou je je naast barbecueën mee bezig?
"Als ik vrije tijd heb vind ik het heerlijk om koken voor vrienden en familie. Dat is toch wel m'n voornaamste hobby."

7. Als ik de burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik de veelzijdigheid van het ondernemerschap in Delft meer laten zien. Nu is er vooral aandacht voor techniek, terwijl er op veel meer fronten in de stad mooie dingen gebeuren. In de horeca, maar er is in Delft nog veel meer gedurfd ondernemerschap. In kleine kamertjes wordt gewerkt aan wereldse ideeën. Het lijkt soms wel of er een soort techniekfilter is. Als het niet technisch is, krijgt het geen aandacht."

8. Wat hoop je nog te bereiken?
"Ik zou nog weleens een vast concept in de stad willen hebben. Ik ben mede-eigenaar van het The Rough Kitchen en heb hiermee al een restaurant in Amsterdam. Ik probeer het concept nu ook naar Rotterdam te krijgen, maar zou het bovendien leuk vinden om in Delft een zaak te hebben waar mensen langs kunnen komen voor een biertje en barbecue."

9. Heb je nog een goede tip voor onze barbecueënde lezers?
"Ik roep altijd dat we moeten doorbreken om zes verschillende soorten vlees op de barbecue te leggen. Maak één gerecht en maak dat heel goed."

10. Wil je verder nog iets kwijt?
"Ja, we zijn nog op zoek naar jonge en enthousiaste mensen die bij ons willen komen werken als versterking tijdens de festivals en in de catering. Geïnteresseerden kunnen kijken op www.smokeygoodness.nl of mailen naar info@smokeygoodness.nl.