De Bewonerscommissie Witte Linde en Elzenborgh gaat zich verzetten tegen invoering van gereguleerd parkeren. Van Links naar rechts Sjef van Put, de heer Laros, Tineke de Senerpont Domis en Gré Ophorst.
De Bewonerscommissie Witte Linde en Elzenborgh gaat zich verzetten tegen invoering van gereguleerd parkeren. Van Links naar rechts Sjef van Put, de heer Laros, Tineke de Senerpont Domis en Gré Ophorst. Foto:

Verdeeldheid over parkeerprobleem Bomenwijk

DELFT – De Bomenwijk kampt met een parkeerprobleem. Vooral rond het winkelcentrum is het soms lastig een plekje te vinden. Helaas heeft niemand dé oplossing.

Door: Jesper Neeleman

Buurtbewoners, ondernemers en gemeente verschillen van mening over oplossingen. Om helder te krijgen wat bewoners nu willen, werd in februari door de gemeente een enquête gehouden. Dat moest verhelderend werken, maar het bracht eerder de verdeeldheid in de wijk aan het licht.
Wethouder Harpe is voorstander van het invoeren van gereguleerd parkeren. Dat betekent dat bewoners een vergunning mogen kopen om te kunnen parkeren. Bezoekers van het winkelcentrum kunnen in die situatie tegen een gering tarief betaald parkeren. In straten als de Elzenlaan en Goudenregenlaan staan bewoners hier niet afwijzend tegenover. "Ik zou niet weten wat er anders moet gebeuren", zegt Koos van Duijvenbode, bewoner van de Elzenlaan. Hij is het zat om rond etenstijd steeds weer de halve wijk door te rijden op zoek naar een plekje. "Dan betaal ik liever voor een vergunning. Maar daar hebben bewoners verderop in de wijk weer geen zin in - wat ik overigens wel begrijp."
Zoals Sjef van Put, voorzitter van de Bewonerscommissie Witte Linde en Elzenborgh. Hij is fel tegenstander van de wens van wethouder Harpe. "Slechts in twee straten is een meerderheid voorstander van vergunningparkeren", reageert hij. "De rest van de wijk is hierop tegen. We willen als bewoners niet betalen voor een probleem dat anderen veroorzaken."
Het parkeerprobleem in de Bomenwijk speelt al langere tijd. Daarom werden bijvoorbeeld al tien extra plekken gecreëerd. Klanten van het winkelcentrum mogen verder maximaal anderhalf uur parkeren. Het hielp nauwelijks. De parkeerdruk wordt veroorzaakt door automobilisten die hier niet zouden moeten parkeren. Zoals bewoners van de wijk aan de andere kant van de Van Miereveltlaan, waar al vergunningparkeren geldt. Zij lopen liever iets verder en houden het geld voor die vergunning in hun zak. Of bezoekers van de binnenstad, die in de Bomenwijk een gratis plekje op slechts 5 minuten van het centrum vinden. Verder maken ook bezoekers en personeel van de Bieslandhof en marktkooplui weleens gebruik van parkeerplaatsen in de Bomenwijk.
Dat moet allemaal afgelopen zijn, vinden bewoners, ondernemers èn gemeente. Over een oplossing worden ze het echter niet eens. Gemeente is voorstander van vergunningparkeren. Een plan waar Bewonerscommissie Witte Linde en Elzenborgh tegen ageert. Zij schreven afgelopen week een brief naar alle politieke partijen waarin ze hun standpunt duidelijk maken. Ook ondernemers zitten niet te springen om betaald parkeren. Zij kennen genoeg voorbeelden van winkeliers in woonwijken die het moeilijk kregen nadat bij hen voor de deur betaald parkeren werd ingevoerd. Marcel Schungel van PLUS Bomenwijk ziet daarom het liefst dat er een blauwe zone wordt ingesteld. Bezoekers mogen dan tijdelijk met een parkeerschijf parkeren. Probleem is alleen dat Delft niet aan blauwe zones doet. Reden: boetes van overtreders gaan richting schatkist van de overheid, maar Delft mag wél de handhaving verzorgen en dus betalen. Ook de bewonerscommissie pleit voor zo'n blauwe zone, maar beseft dat die er niet komt. Wat dan? "We moeten in elk geval de last leggen bij de veroorzakers van het probleem, de mensen die hier niet zouden moeten parkeren", zegt Van Put. Gebeurt dit niet, en moeten bewoners straks een vergunning kopen, dan stappen Van Put en de bewonerscommissie desnoods naar de Raad van State, zegt hij. "Want er is hier sprake van onrechtmatig bestuur. De raad heeft namelijk vastgesteld dat vergunningparkeren hier pas wordt ingevoerd als er in de wijk voldoende draagvlak is – en dat is er niet." Gemeente Delft wil daarom opnieuw een enquête onder de inwoners houden. Of die er komt, is nog de vraag.
Ondernemer Marcel Schungel vindt het een moeilijke discussie. "Het speelt nu al jaren en het parkeerprobleem wordt alleen maar erger. Deze situatie is niet lang houdbaar en er moet een oplossing komen. We blijven hierover graag in gesprek met de gemeente."