Toneel, cabaret, debat, en heel veel muziek. Het programma van Theater de veste was nog nooit zo gevarieerd. (Foto: PR)
Toneel, cabaret, debat, en heel veel muziek. Het programma van Theater de veste was nog nooit zo gevarieerd. (Foto: PR) Foto: PR

Theater de Veste presenteert programma seizoen 2017-2018: 'Nog nooit zo rijk, groot en divers'

DELFT - "Het wordt een fantastisch theaterjaar", verwacht Jan Bartels, directeur van Theater de Veste. Op 6 mei is de voorverkoop begonnen voor het nieuwe seizoen. "We hebben nog nooit zo'n rijk, groot en divers aanbod gehad."

Theater is in zekere mate een spiegel van de samenleving. "Issues uit de maatschappij zien wij met enige vertraging terug op de planken", legt Bartels uit. "Meer dan anders zien we in het komende jaar voorstellingen die gaan over maatschappelijke kwesties: democratie, spanning in onze samenleving en verbinding." Wat niet betekent dat het allemaal serieus en zwaar is: "Ook humor en ontspanning zijn ruimschoots vertegenwoordigd." Theater de Veste brengt grote namen, onbekende parels en opkomend talent. Zo brengt het Nationale Theater eind november het feuilleton 'The Nation' op de planken. "Een marathon, inclusief diner." Over geëngageerd gesproken: Schrijver Abdelkader Benali brengt samen met harpiste Lavinia Meijer een prachtige voorstelling over verzoening met je afkomst: 'Brief aan mijn dochter.' Ook cabaret is goed vertegenwoordigd dit jaar. Naast grote namen als Sjaak Bral en Bert Visscher brengt Theater de Veste ook de Belgische cabaretier Bert Gabriëls naar Delft. Een ander 'pareltje' is de voorstelling van Paulien Cornelisse in februari 2018. In 'Om mij moverende redenen' bespreekt zij de onbegrijpelijkheid van het leven op onnavolgbare wijze. Het komend seizoen staan er heel wat mooie en leuke jeugdvoorstellingen gepland, zoals 'Beauty en het Beest' van regisseuse Moniek Merkx en de landelijke première van Buurman & Buurman in oktober. "Een voorstelling die helemaal in Delft met haar faculteit Bouwkunde past." Zo'n 'Delfts technisch tintje' is ook te vinden in de voorstelling van het Holland Dance Festival, waarbij de danser worden geflankeerd door: een robot. Tijdens het Delft Moves festival in april 2018, staat Delfts èn niet-Delfts talent op de planken. Ook typisch Delfts zijn de voorstellingen in het kader van College en Debat, zoals de TedxDelftsalons, de Science Battle voor de jeugd en nieuw dit jaar: de kindercolleges. Liefhebbers van Dr. Pol kunnen 5 oktober vrijhouden; dan komt hij naar Theater de Veste. Bijzonder zijn ook de 'visuals': shows zonder woorden maar met impact, van internationale artiesten, zoals de voorstelling 'Les Limbes' van Etiënne Saglio (Frankrijk) en 'Limbo' van Strut & Fret (Australië). En dan is er natuurlijk muziek! Niet alleen diverse klassieke concerten van onder anderen Maria en Nathalia Milstein (viool en piano) en het Amatis Trio, maar ook de Nederlandse Reisopera met La Traviata en Der Fliegende Holländer. Bijzonder zijn dit jaar ook weer de 'tribute' concerten rondom Dire Straits, Creedence Clearwater Revival, Carole King, Pink Floyd en de Prince Tributeband. Meer weten? Haal dan het programma voor het komende jaar op bij Theater de Veste of kijk op www.theaterdeveste.nl.