In het jaar 1992, toen het op de A13 iets rustiger was dan nu, werd de opening van de woonwinkel met een banner langs de snelweg aangekondigd.
In het jaar 1992, toen het op de A13 iets rustiger was dan nu, werd de opening van de woonwinkel met een banner langs de snelweg aangekondigd. Foto:

IKEA Delft viert 25 uur feest tijdens 25-jarig jubileum

DELFT – IKEA Delft opende 25 jaar geleden voor het eerst haar deuren en doet dat nog altijd dagelijks. Volgende week gaat IKEA Delft, om het jubileum te vieren, zelfs 25 uur achter elkaar open.

Het is februari 1992 als Delft kennismaakt met Ikea. De Zweedse woonwinkel was in Nederland toen nog relatief onbekend, maar niet onbemind. De vestiging in Delft was de vierde in Nederland. Al gauw kwamen mensen uit de wijde omtrek ervoor naar Delft. Dat is nog altijd zo. Sterker nog: tegenwoordig komen IKEA-werknemers van over de hele wereld - onder meer voor trainingen - naar Delft.

Vruchten geplukt
De afgelopen 25 jaar heeft ook Delft vruchten geplukt van de aanwezigheid van IKEA. Bijvoorbeeld wat betreft werkgelegenheid. Zo werken er in de winkel zelf alleen al 700 tot 800 mensen, veelal uit Delft en de regio. Ook heeft IKEA hier een samenwerking met Werkse!. "Verder proberen we betrokken te zijn bij de Delftse samenleving en relevante lokale organisaties", zegt Rivka Meijer van IKEA. "Zo werken we al jaren samen met Ipse de Bruggen, ondernemersvereniging Delftse Hout en Netwerk Delftse Hout." IKEA Delft bouwde afgelopen 25 jaar een kring aan vaste klanten op. "We zien bijvoorbeeld elke dag weer een vaste groep klanten die trouw bij ons komt ontbijten", vertelt Lindsey Blok.
Het succes van IKEA had in Delft echter ook een keerzijde. Afgelopen 25 jaar liep het verkeer op de afrit Delft dikwijls vast, waardoor die afrit soms zelfs helemaal moest worden afgesloten. "We zijn hier volop mee bezig geweest en het probleem is in samenwerking met de gemeente nu opgelost", zegt Rivka Meijer. "Er heeft al ruim anderhalf jaar geen file gestaan door ons." Momenteel gaat de parkeerplaats op de schop. Met die aanpassing wil IKEA een 'duurzamere uitstraling' op de ooit zo grijze parkeerplaats. Daarom wordt hier meer groen aangeplant en worden elektrische laadpunten voor auto's en scooters gecreëerd.

Jubileum
Ikea Delft viert het jubileum met een 25 uur durend feest. Donderdagavond 11 mei om 20.00 uur wordt dit geopend door burgemeester Marja van Bijsterveldt. Feestelijkheden gaan daarna aan één stuk door tot vrijdagavond 12 mei om 21.00 uur. Op het programma staat entertainment voor jong en oud. Er zijn kookdemonstraties van bekende foodbloggers en volwassenen kunnen een duik nemen in een ballenbak. Tijdens de 25 uur zijn er 25 speciale kortingsacties.
Ook tijdens het jubileumfeest komt de lokale betrokkenheid naar voren. Er worden speciale kussens verkocht die op de locatie De Ruimte van Ipse de Bruggen zijn ontworpen en gemaakt. De winst die tijdens de extra geopende uren wordt gemaakt gaat naar de Delftse stichting Hiep Hiep Hoera. "Wij vieren onze verjaardag groot", zegt Rivka Meijer. "Dan vinden we het leuk er aan bij te dragen dat ook kinderen uit gezinnen met een smalle beurs hun verjaardag kunnen vieren."

Meer informatie
Kijk voor meer info en het programma op www.ikea.com/Vestiging/Delft.