Koos Dijkxhoorn begon op relatief late leeftijd met het veldvoetbal bij C.S.V.D. en plakte er een carrière als zaalvoetballer aan vast. (foto: Roel van Dorsten)
Koos Dijkxhoorn begon op relatief late leeftijd met het veldvoetbal bij C.S.V.D. en plakte er een carrière als zaalvoetballer aan vast. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Koos Dijkxhoorn?

DELFT - Koos Dijkxhoorn begon pas relatief laat met voetballen, maar schopte het ondanks gezondheidsperikelen tot het eerste elftal van C.S. Vitesse Delft.

Dijkxhoorn werd geboren in Den Hoorn, maar kwam niet toevallig bij C.S.V.D. terecht. "Mijn vader ging er vaak kijken en mijn broers voetbalden er. Zelf begon ik, vanwege mijn gezondheidsproblemen pas op mijn zeventiende met voetballen. In de senioren begon ik in het laagste elftal, maar schopte ik het uiteindelijk tot het eerste."

- Knap gedaan, als je pas zo laat begint...
"Het was dan ook vooral een kwestie van mentaliteit. Ik was misschien niet de beste voetballer, maar had, ondanks mijn gezondheidsproblemen, wel ausdauer en ik bleef gaan. Ik schopte het zelfs nog tot het Haags vertegenwoordigend elftal."

- Waren jullie succesvol?
"Bij Vitesse Delft speelde ik met goede voetballers, zoals Piet Poot, Lau en Johan Vermeulen, Jan Scheurwater, Joop Aalberts en de jongens van Van der Lee. We speelden op het hoogste amateurniveau tegen alle grote clubs uit de Bollenstreek. Als we tegen Rijnsburgse Boys speelden, stond heel de Brasserskade vol met tulpenauto's."

- Hoe was de sfeer?
"Hartstikke goed. Op dinsdagavond hadden we clubavond en dat was altijd lachen. Soms pakte Joop van der Gaag een afvalbak, waarop hij trommelde en waarmee hij rondjes door de kantine liep, waarbij de rest in polonaise aansloot. Ook kwam drankleverancier Bens iedere week langs. Als hij binnenkwam zongen we 'Als het bier wordt aangedragen, is het allemaal naar wens, om een bekkie weg te geven, goedenavond meneer Bens'. Dat zongen we net zo lang tot hij ons allemaal een biertje gaf."

- Wanneer stopte je?
"Op mijn tweeëndertigste gingen we met onder meer Cor Lagendijk, Piet Sjerp, Piet Meijer en Siem Vermeulen in de zaal spelen. We speelden er op het hoogste niveau en werden regelmatig kampioen. De veldjes werden in de bloemenveiling in Honselersdijk met veilingkarren afgezet en je struikelde nog weleens over bloemen. Dat hebben we ongeveer twintig jaar volgehouden."

- Hoe volg je de club nu nog?
"Ik ben vijftien jaar volledig uit beeld gebleven vanwege mijn bedrijf, maar heb erna een jaar of dertien in het bestuur gezeten voor de algemene zaken. Inmiddels zit ik nog in de sponsor- en activiteitencommissie. Daarnaast ben ik bij elke thuiswedstrijd van het eerste elftal en volg ik mijn kleinzoons, die in de jeugd spelen."